‘Veel seks verhoogt risico op prostaatkanker’

Mannen die tussen hun twintigste en veertigste vaak seks hebben, hebben een verhoogde kans op prostaatkanker. Dat meldt de BBC.

Wetenschappers van de Nottingham Universiteit vroegen aan 800 mannen hoe vaak zij seks hadden en masturbeerden. De helft van hen had prostaatkanker, de andere helft niet.

Mannen die het meest seksueel actief waren in hun jongere jaren, bleken een verhoogde kans te hebben later in het leven kanker te krijgen. Het grootste risico loopt een man wanneer hij vaak masturbeert.

De link die tussen seks en prostaatkanker wordt gelegd, vermindert naarmate een man ouder wordt. Bij mannen ouder dan 40 jaar, heeft het seksleven minder invloed op het risico om prostaatkanker te krijgen.

Volgens dr. Polyxeni Dimitropoulou, die het onderzoek leidde, spelen hormonen een cruciale rol bij prostaatkanker. Mannen die veel sekshormonen in hun lijf hebben, hebben mogelijk op jonge leeftijd een hoog libido en op latere leeftijd een hogere kans op prostaatkanker.

Overigens wees Australisch 5 jaar geleden uit dat mannen die vaak masturberen juist een kleinere kans hebben om prostaatkanker te ontwikkelen.

Ook de Britse onderzoekers houden een slag om de arm. Ze zeggen op basis van dit – relatief kleine – onderzoek nog geen praktische adviezen te kunnen geven aan mannen die de kans op prostaatkanker willen verkleinen.


Lees ook:Minder kans op prostaatkanker na besnijdenis
Lees ook:Jong kalende mannen hebben grotere kans prostaatkanker
Lees ook:Onvruchtbaarheid vergroot kans op agressieve prostaatkanker
Lees ook:Vetzucht verhoogt risico op agressieve prostaatkanker
Lees ook:Prostaatkanker agressiever bij overgewicht

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “‘Veel seks verhoogt risico op prostaatkanker’

  1. jan

    handen boven de lakens !

      /   Reply  / 
  2. doet t er toe?

    blablabla.
    op andere site’s staat juist dat dr juist géén kans voor is dat je dit doet.

      /   Reply  / 
  3. s.crew

    Er zijn zò veel factoren die de biologische- en hormoonhuishouding bij mannen beïnvloeden, dat er zeker op dit moment niets zinnings over te zeggen valt.

    Dat door o.a. weekmakers in kunststoffen bijv. de gezonde “sperm-count” bij westerse mannen de afgelopen 50 jaar met gemiddeld 50% is afgenomen, en diverse overheden deze cijfers kennen maar géén actie ondernemen omdat de chemische en voedingsindustrie rookgordijnen aanlegt is slechts één v.d. vele invloeden waar we het fijne niet te weten van krijgen.

    Het voortdurend publiceren van tegenstrijdige berichten helpt zeker niet om het acuut noodzakelijke onderzoek te doen. In plaats daarvan moeten we het doen met te hooi en te gras berichtgeving en wetenschap.

    Voor wie er een actuele docu over wil zien, tv-zender Arte.

      /   Reply  / 
  4. s.crew

    Poly=meerdere(n)

    Xeni= xenos= vreemd

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>