Verkouden automobilist lijkt wel dronken

Mensen die verkouden zijn of de griep hebben, kunnen beter niet achter het stuur van hun auto stappen. Dat zegt een Britse verzekeraar. Zieke automobilisten zouden net zo beroerd rijden als iemand die 2 whiskey’s op heeft.

Dat meldt de BBC naar aanleiding van een onderzoek van verzekeraar Lloyds TSB. Die zette honderd zieke en 50 gezonde mensen achter het stuur, een simulator wel te verstaan.

De zieke bestuurders scoorden 11% slechter dan de gezonde automobilisten. Dat is vergelijkbaar met de score van iemand die een dubbele whiskey op heeft. Ze hadden bijvoorbeeld meer tijd nodig om de auto tot stilstaan te brengen.

Volgens de onderzoekers veroorzaakt het achter het stuur kruipen wanneer je ziek bent, jaarlijks duizenden ongelukken. Ze adviseren daarom om niet te gaan rijden bij griep of verkoudheid. ‘Veilig rijden vereist concentratie en een goed reactievermogen. Beide zijn aanzienlijk verminderd, zelfs al bij een lichte verkoudheid’, aldus een betrokken arts.

Tja, leuk onderzoekje hoor. Maar we mogen al niet (terecht) achter het stuur stappen met een slok op. Vermoeidheid is ook erg slecht voor je concentratie en verkoudheid dus ook. Als we in al die situaties niet meer achter het stuur zouden kruipen, dan hebben we meteen een oplossing voor het fileprobleem!

Lees ook:Het CBR verwijst jaarlijks duizenden mensen naar een psychiater
Lees ook:Stap niet moe achter het stuur!
Lees ook:Krijg beter zicht met speciale eieren
Lees ook:Ouderen versuft achter stuur door medicijnen
Lees ook:Kleurencode op medicijn voor veilig autorijden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>