Veelbelovend medicijn tegen prostaatkanker mogelijk over 2 jaar beschikbaar

Britse onderzoekers boeken grote successen met een nieuw, veelbelovend medicijn tegen prostaatkanker. De ‘wonderpil’ zou de meest gevaarlijke prostaattumoren tot wel 70% laten krimpen. Volgens wetenschappers is het middel, abiraterone, mogelijk al over 2 jaar beschikbaar.

Het middel wordt gezien als misschien wel de grootste vooruitgang op het gebied van prostaatkanker in 60 jaar en zou duizenden levens kunnen redden.

De wetenschappers willen binnenkort onderzoeken of het middel ook werkt bij borstkanker.

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. Er is een agressieve en een niet-agressieve variant. Tweederde van mannen hebben de niet agressieve variant en kunnen vaak een normaal leven lijden. Mannen met de agressieve vorm sterven meestal binnen 18 maanden nadat de diagnose is gesteld.

Uit de laatste onderzoeken met abiraterone blijkt dat de ziekte met slechts 4 pilletjes per dag onder controle gehouden kan worden en dat patiënten minder pijn hebben. De bijwerkingen zouden gering zijn.

Het effect is echter niet oneindig. Na gemiddeld 8 maanden kan de tumor weer gaan groeien.

Het moment waarop de groei van de tumor weer wordt hervat, kan volgens de Britse onderzoekers echter worden uitgesteld tot 12 maanden door het middel te combineren met een steroïde. Ook ontdekten zij dat mannen met een bepaalde genetische afwijking – die mogelijk de groei van de tumor bevordert – het best reageren op abiraterone.

Hoofdonderzoeker Dr Gert Attard zegt in de Daily Mail: ‘We hopen dat abiraterone hen uiteindelijk de hoop biedt op een manier om de ziekte kans op een effectieve manier onder controle te krijgen en hun levenskansen te verlengen.’

Abiraterone gaat nu de laatste onderzoeksfase in, waarbij het middel in 150 ziekenhuizen wereldwijd wordt getest. Als dat allemaal succesvol verloopt, dan hopen de wetenschappers – die hun bevindingen hebben gepubliceerd in de Journal of Clinical Oncology - dat het medicijn in 2011 geregistreerd kan worden.

Lees ook:Nieuw medicijn tegen dodelijke prostaatkanker
Lees ook:‘Wonderpil’ prostaatkanker volgend jaar op de markt
Lees ook:Prostaatkankerpatiënt vaak onnodig bestraald
Lees ook:Bier, koffie en wandelen goed tegen prostaatkanker
Lees ook:Onvruchtbaarheid vergroot kans op agressieve prostaatkanker

1 Reacties // Reageer

One thought on “Veelbelovend medicijn tegen prostaatkanker mogelijk over 2 jaar beschikbaar

  1. Dina

    Goed nieuws dus!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>