‘Verzekeraars vaag over vergoeden ziektekosten’


Wie weet er het best of een behandeling door een therapeut, arts of specialist wordt vergoed? De zorgverzekeraar natuurlijk. Maar de praktijk wijst anders uit!

Uit een onderzoek van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) blijkt dat zorgverzekeraars slecht op de hoogte zijn van wat er in het basispakket wordt vergoed. Ook geven zij onduidelijke informatie aan hun cliënten.

De vereniging liet nierpatiënten verzekeraars bellen met de vraag of bepaalde medicijnen worden vergoed, terwijl in de regels al stond dat dit het geval is. Toch kreeg de beller meerdere keren te horen dat de medicijnen niet vergoed zouden worden. Soms kreeg een patiënt die 2 keer met dezelfde vraag belde, 2 keer een verschillend antwoord.

Ook zeiden 19 van de 24 onderzochte verzekeraars dat taxivervoer van huis naar het dialysecentrum voor een controle niet wordt vergoed, terwijl dat wel zou moeten.

De NVN startte het onderzoek nadat zij via hun Helpdesk klachten binnen kregen van patiënten die zorg en medicijnen niet vergoed kregen, terwijl zij daar volgens het basispakket wel recht op hebben.

De Nierpatiënten Vereniging Nederland en de CG-Raad, de landelijk koepel van patiënten- gehandicapten organisaties, vinden dit verontrustend. Zij vermoeden dat deze problemen ook bij andere patiënten met een chronisch aandoening spelen.

Ze gaan bij minister Klink aandringen op maatregelen om te zorgen dat mensen krijgen waar ze volgens het basispakket recht op hebben en duidelijkheid krijgen over wat wel en niet vergoed wordt.

Lees ook:Medicijnen ziekte van Pompe en Fabry toch vergoed
Lees ook:‘Ruilsysteem voor nieren onwettig’
Lees ook:‘Duizenden kankerpatiënten krijgen geen revalidatie’
Lees ook:Onderzoek naar hartziekten bij sportende nierpatiënten
Lees ook:Nier meest nodige donororgaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>