Steeds meer patiënten zoeken diagnose zelf op internet

Wat is er makkelijker dan het internet te raadplegen als je denkt een ziekte onder de leden te hebben? Maar het kan ook gevaarlijk zijn. Want hoe betrouwbaar is de informatie die je te lezen krijgt? Vaak kom je bij het minste of geringste op kanker uit. Maar andersom kan ook. Bij een doe-het-zelf-diagnose kunnen ook heel makkelijk ernstige aandoeningen over het hoofd gezien worden. Met alle gevolgen van dien.

Uit een Brits rapport waarover Het Laatste Nieuws bericht, blijkt dat steeds meer patiënten op het internet surfen naar informatie over een ziekte of aandoening vóór ze een bezoekje brengen aan de dokter. Inmiddels geldt dat al voor 1 op de 7 patiënten.

Dokters zijn wel eens huiverig voor betweterige patiënten, maar ze kunnen er ook baat bij hebben, zeggen de onderzoekers van het rapport. Zo kan het stellen van een diagnose en het voorschrijven geneesmiddelen op afstand (huis)artsen de tijd geven om de stijgende vraag naar medische zorg van de vergrijzende bevolking aan te kunnen.

Ook is internet een uitstekend medium om de drempel te verlagen bij gênante aandoeningen als haarverlies, impotentie, soa’s en anticonceptie.

Het Britse rapport voorspelt dat tegen 2020 een derde van de bevolking het internet als bron voor medische informatie zal gebruiken. 48 procent is geïnteresseerd in een online diagnose en 56 in voorschriften via internet. Volgens het rapport zou dit aantal nog verdubbelen binnen de tien jaar.

Lees ook:Chronisch zieken weinig op internet
Lees ook:Pas op voor ‘dokter Google’ !
Lees ook:Internet populair bij stellen zelfdiagnose
Lees ook:Huisartsen starten eigen medische publiekswebsite
Lees ook:Dr. Yep wijst de weg naar het beste ziekenhuis

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Steeds meer patiënten zoeken diagnose zelf op internet

  1. Huisarts

    “Ook is internet een uitstekend medium om de drempel te verlagen bij gênante aandoeningen als haarverlies, impotentie, soa’s en anticonceptie”.

    De uitzending van RADAR toont maar weer eens aan hoe “betrouwbaar” deze informatie is. Ook de gezondheidsfora worden veel gevuld door werknemers van de farmaceuten.

    Laatst wilde een van mijn patiënten nog één van de duurdere en nieuwere en volgens internet “betere” anticonceptiepil (leden van een internetforum waren laaiend enthousiast!). Het recept heb ik wel geschreven, maar ik heb ook de beperktheid van de informatievoorziening van internet besproken.

      /   Reply  / 
  2. Fysiotherapie

    Wat mij betreft is het een goede ontwikkeling dat men eerst zelf even op onderzoek uit gaat. Zo komt de patiënt uiteindelijk beter voorbereid bij de huisarts of fysiotherapeut. Dit scheelt een hoop tijd tijdens de anamnese en het onderzoek, en kan jaarlijks een hoop geld besparen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>