WHO waarschuwt voor homeopathie

Mensen met HIV, tuberculose en malaria moeten niet vertrouwen op homeopathie. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Volgens de VN-organisatie is er geen enkel bewijs dat zulke middelen enige baat hebben, meldt de BBC.

De WHO reageerde op een oproep van Voice of Young Science Network, een groep jonge wetenschappers, die vrezen dat het promoten van homeopathie in ontwikkelingslanden het leven van mensen in gevaar kan brengen.

Zij hebben de WHO opgeroepen zich uit te spreken tegen het behandelen van tuberculose, kinderdiarree, influenza, malaria en hiv met homeopathische middelen. Volgens hen zijn er geen bewijzen dat homeopathie mensen beschermt tegen deze ziektes of ze helpt genezen.

‘Degenen van ons die werken onder de armste mensen op het platteland in de wereld hebben al grote moeite om de noodzakelijke medische hulp te bieden. Als homeopathie in de plaats van een effectieve behandeling komt, gaan mensenlevens verloren’, waarschuwen de jonge wetenschappers.

Lees ook:Dokter Flip weet raad met homeopathie
Lees ook:Onderzoek naar PMS-pil
Lees ook:Hiv en malaria blijken dodelijke combinatie
Lees ook:Oud, goedkoop medicijn blijkt werkzaam tegen tuberculose
Lees ook:Kans op wereldwijde epidemie groot

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “WHO waarschuwt voor homeopathie

  1. MetaBool

    Homeopathie is het enige wat ze aan behandelmogelijkheden hebben in die landen. Al die ‘wetenschappelijk bewezen’ werkzame behandelmethodes kunnen ze niet betalen. Tien tegen één dat die ‘Voice of Young Science Network’ in feite de stem is van de farmaceutische industrie, die kennelijk ook op deze manier over lijken gaat.

      /   Reply  / 
  2. wim jansen

    Homeopathie heeft voldoende bewijzen voor werkzaamheid. Literatuur daarover is in veel regulier-medische, toonaangevende tijdschriften terug te vinden, helaas meestal niet op de voorpagina’s. Daarnaast hebben veel wetenschappers die graag wilden bewijzen dat homeopathie “niet werkt” moeten toegeven dat hun bewijs onvoldoende was… Voor een aantal aandoeningen is homeopathie minder effectief, dat is juist en daarbij onderscheidt homeopathie zich niet van andere vormen van geneeskunde. Sommige reguliere, “evidence based” methoden veroorzaken nog steeds meer ellende dan ze oplossen, zoals de AIDS-remmers. Maar de kritiek van de Young Scientists is volledig ongefundeerd, net als trouwens het “onderzoek” waarmee een aantal wetenschappers in 2005 de erkenning van homeopathie in 2005 wilde torpederen. Dat laatste onderzoek was gefraudeerd of minstens er bewerkt, waarop ook inderdaad massa’s brieven van deskundigen het tijdschrift The Lancet de auteurs hebben geattendeerd. Na herstel van de manipulatie bleef een pleidooi VOOR homeopathie over, maar dat is helaas niet in The Lancet terecht gekomen.
    De Farmaceutische industrie heeft in een aantal gevallen de wereld verrijkt met goede, effectieve preparaten waarmee levensreddend kan worden opgetreden. Maar daar staat tegenover dat het een keiharde business is geworden terwille van de aandeelhouders en geldschieters. Waardoor deze tak van bedrijvigheid jaarlijks meer dan TWEEmaal zoveel geld besteedt aan marketing dan aan research voor nieuwe of betere geneesmiddelen. En dat de helpers (Young Scientists) van de geneesmiddelenindustrie zich verlagen tot het ondermijnen van de homepatische hulp in de Derde Wereld terwijl de reguliere zorg het daar doorgaans volledig af laat weten, domweg omdat er niet genoeg te verdienen valt, is infaam, onetisch en verwerpelijk!

      /   Reply  / 
  3. Erik

    Laten ze die arme mensen gaan helpen.

      /   Reply  / 
  4. gijs

    ja

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>