Bij 1 op de 5 zonnestudio’s is uv-straling te hoog

De invloed van de zonnebank op de gezondheid is even schadelijk als die van roken of asbest. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van het internationale agentschap voor kankeronderzoek (IARC) afgelopen zomer na het bestuderen van een twintigtal recente studies. Maar er is nóg een extra reden om op te passen: naar schatting 1 op de 5 zonnebanken blijkt namelijk verkeerd afgesteld te zijn: de straling die ze afgeven is hoger dan wettelijk is toegestaan.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bij 20 zonnebankstudio’s. Bij 4 studio’s was de sterkte van de lampen meer dan 0,3W/m2, de maximum toegestane sterkte.

De hoogst gemeten waarde door de VWA was 0,6W/m2. Een te hoge straling beschadigt de huidcellen, wat op termijn kan leiden tot huidkanker.

De VWA heeft tijdens haar inspecties niet alleen naar de lampsterkte gekeken, maar ook naar de informatieverstrekking aan klanten van zonnestudio’s en het op orde hebben van documenten.

Geconcludeerd kan worden dat ondernemers steeds vaker kunnen aantonen dat zij instructies geven. In 2009 was dat bij 87% van de studio’s het geval tegenover 56% in 2008 en 48% in 2007.

De aanwezigheid van voldoende UV-brillen schommelt sinds 2007. In 2009 had 87% voor elke bank voldoende brillen voorradig.

In het algemeen kan gesteld worden dat bij zonnestudio’s de naleving van regels verbetert. In 2007 werd tijdens 83% van de inspecties een maatregel genomen. In 2008 was dat bij 35% en in 2009 bij 30%. Opvallend is dat een aantal ondernemers bij herinspectie de zaken niet op orde had.

Daarom adviseert de VWA consumenten om zelf goed op te letten of de studio die ze bezoeken alle veiligheidsregels opvolgt.

Vraag je  je af of de lampsterkte van jouw zonnebank wel in orde is? Vraag dan bij je zonnestudio vragen naar het apparatenpaspoort dat door de fabrikant van de zonnebank is afgegeven.

Lees ook:Zonnebanken goed tegen kanker?
Lees ook:Dermatologen waarschuwen: pas op met zonnebanken!!
Lees ook:Zonnebank verhoogt risico op huidkanker met 74%
Lees ook:Bijna helft voedsel op Koninginnedag onveilig
Lees ook:Risico op huidkanker bij jonge zonnebankfanaat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>