Pas op voor traditionele Aziatische kruidenpreparaten


De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarschuwt voor traditionele Aziatische kruidenpreparaten. Er worden nog steeds preparaten verkocht die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

De VWA onderzocht vorig jaar 78 producten waarvan 60 (77%) lood, kwik of arseen bevatten. Bij 4 van deze producten wordt de veiligheidsnorm overschreden als men de gebruiksaanwijzingen op de verpakking volgt.

Het preparaat Tian Wan Ba Xin Wan overschreed zelfs 300 maal de veiligheidsnorm voor kwik. De VWA heeft deze producten uit de handel gehaald.

Volgens de autoriteit is het vooral onverstandig producten te gebruiken die in het land van herkomst of via internet zijn aangeschaft.

Ook is het oppassen geblazen met kruidenpreparaten die gebruikt worden in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), de traditionele Indiase geneeswijze Ayurveda en de Traditionele Tibetaanse Geneeswijze (TTG).

In de periode 2004 tot en met 2007 onderzocht de VWA 292 kruidenpreparaten waarvan in 186 (64%) arseen, kwik of lood voorkwam. In 59 daarvan werden te hoge concentraties van deze stoffen gevonden.

Wereldwijd zijn inmiddels tientallen gevallen van gezondheidsklachten bekend door traditionele Aziatische kruidenpreparaten met te veel lood, kwik of arseen. Ook in Nederland zijn loodvergiftigingen geweest door de consumptie van kruidenpreparaten. Deze leidden tot ziekenhuisopnames.

Sinds 1 juli 2009 gelden de nieuwe Europese normen voor lood en kwik in voedingssupplementen waardoor de VWA al kan optreden bij lage concentraties van deze zware metalen.

Op de VWA-website kun je lijsten vinden met de namen van onveilige kruidenpreparaten.

Bron: VWA

Lees ook:Kankerverwekkende stoffen gevonden in mascara’s
Lees ook:Veel weekmakers in kinderspeelgoed
Lees ook:Hoge concentraties lood in omgeving Moerdijk
Lees ook:Kruidenpreparaat tegen impotentie verboden
Lees ook:‘Te veel vis gevaarlijk voor foetus’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>