Erfelijke kanker wordt (te) vaak niet herkend

Erfelijke kanker wordt nog te weinig herkend, waardoor de mogelijkheden van preventie onvoldoende worden benut. Dat stelt Nicoline Hoogerbrugge-Van der Linden, de nieuwe  hoogleraar Erfelijke Kanker aan het UMC St Radboud. Om de kans op herkenning van erfelijke kanker te vergroten, heeft ze 3 drie eenvoudige vuistregels opgesteld.

Naar schatting 5 tot 10% van alle kankergevallen is erfelijk. Dit verband tussen erfelijkheid en kanker werd al eeuwen geleden gesignaleerd, maar pas in 1991 werd het eerste gen gevonden: een foutje in het APC-gen geeft een aanzienlijk hogere kans op erfelijke darmkanker.

‘Die aanzienlijk hogere kans is een belangrijk punt’, zegt Hoogerbrugge-Van der Linden. ‘Je erft namelijk geen kanker, je erft een verhoogd rísico op kanker.’

Volgens de hoogleraar wordt erfelijke kanker nog (te) vaak niet wordt herkend. ‘Op dit moment wordt slechts bij één derde van de patiënten met een aantoonbaar hoog risico op erfelijke darmkanker naar de oorzaak gezocht’, zegt ze.

‘Terwijl we weten dat de overlevingskans van erfelijk belaste, maar nog gezonde familieleden enorm verbetert door een tweejaarlijks preventief darmonderzoek. Patiënten met erfelijke darmkanker verdienen echt een betere opsporing. Dat moeten we in Nederland beter gaan regelen.’

Het opsporen van patiënten met een verhoogd risico binnen een familie kan goed en goedkoop door een in Nijmegen ontwikkelde test, die inmiddels ook is opgenomen in de landelijke richtlijn erfelijke darmkanker.

Na een snelle voorselectie met deze test kan daarna bij de betreffende patiënt verder worden gezocht naar het exacte genetische defect.

Voor erfelijke vormen van onder andere borstkanker, maagkanker en nierkanker bestaat zo’n snelle voorselectie nog niet. Om een inschatting te kunnen maken, heeft Hoogerbrugge 3 praktische vuistregels opgesteld die kunnen wijzen op erfelijke kanker:

* Dezelfde vorm van kanker komt voor bij verschillende familieleden
* De kanker treedt al op ongebruikelijk jonge leeftijd op
* Er treedt vaker kanker op bij dezelfde persoon

Bron: UMCN

Lees ook:Darmkankerpatiënt vaak niet onderzocht op erfelijke vorm
Lees ook:Erfelijke darmkanker herkennen kan beter
Lees ook:Overlevingskans kanker is erfelijk
Lees ook:Kans op erfelijke borstkanker online inschatten
Lees ook:Dagelijks aspirine beschermt tegen darmkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>