Aantal kijkoperaties neemt toe

Er vinden in Nederlandse ziekenhuizen steeds meer operaties in dagopname en kijkoperaties plaats. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2007 zijn er 1,3 miljoen operaties uitgevoerd in Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 0,3 miljoen meer dan in 1995. Opvallend is dat het aantal operaties waarvoor een dagopname voldoende is, fors is gestegen, terwijl het aantal operaties waarvoor de patiënt minimaal 1 nacht in het ziekenhuis moet blijven (klinische opname), licht daalde.

In 2007 zijn er voor het eerst meer operaties in dagopname uitgevoerd dan in klinische opname. Specifieke operaties zoals staar- en spataderoperaties werden al in 1997 meer in dagopname uitgevoerd dan in een opname met overnachting.

Een andere trend is dat steeds meer operaties via een kijkoperatie worden uitgevoerd, in plaats van de klassieke ‘open’ methode . Dit geldt bijvoorbeeld voor operaties aan galblaas, dikke en blindedarm en voor liesbreukoperaties.

Zo is het aantal blindedarmverwijderingen gelijk gebleven, maar vond in 2000 nog slechts 7% van deze ingrepen via een kijkoperatie plaats. In 2007 was dat percentage toegenomen tot 34%.

De laatste jaren worden ook steeds meer kijkoperaties gedaan bij dikkedarm- en liesbreukoperaties.

Lees ook:Algemeen ziekenhuis richt zich op basisingrepen
Lees ook:VUmc opent deuren operatiekamers voor publiek
Lees ook:Medisch Centrum Leeuwarden beste in AD Top 100
Lees ook:36 ziekenhuizen halen operatienorm niet
Lees ook:Kwaliteit darmkankeroperaties in Nederland ligt hoog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>