Psychische gezondheid Nederlander blijft op peil

In de afgelopen 10 jaar is de psychische gezondheid van Nederlanders niet toe- of afgenomen. Vorig jaar hadden bijna 2 miljoen volwassenen (18%) een psychische aandoening. Dat kan bijvoorbeeld een stemmingsstoornis, een angststoornis of een stoornis door het gebruik van alcohol of drugs zijn.

Dat blijkt uit de tweede NEMESIS bevolkingsstudie van het Trimbos-instituut. De studie  geeft een beeld van hoe vaak psychische stoornissen in Nederland vóórkomen.

NEMESIS-2 heeft voor het eerst vastgesteld hoe vaak in Nederland niet alleen ADHD, maar ook gedragsstoornissen en antisociale persoonlijkheidsstoornis in de bevolking voorkomen. Gedragstoornis in de kindertijd of puberteit kwam bij 5,6% voor. Antisociale persoonlijkheidsstoornis in de volwassenheid werd bij 3,0% van de mensen gezien.

ADHD komt bij 2,9% van de kinderen en pubers voor. Van hen blijkt 72% op volwassen leeftijd nog steeds ADHD te hebben.

Ruim 4 op de tien Nederlanders hebben ooit in hun leven een psychische aandoening gehad. Mensen met een laag opleidingsniveau, laag inkomen of zonder betaalde baan hebben een grote kans op een psychische aandoening.

Iemand met alleen lager onderwijs op VMBO-niveau heeft een twee keer zo grote kans op een stemmingsstoornis, zoals depressie of manie, dan iemand met een universitaire opleiding of HBO.

Mensen met een laag inkomen hebben zelfs een acht keer zo grote kans op ADHD in de volwassenheid dan mensen met een hoog inkomen.

Van de mensen met een psychische aandoening zocht 28,5% hulp in de algemene gezondheidszorg, 20,5% bezocht de geestelijke gezondheidzorg, 8,5% schakelde het informele zorgcircuit in en 19,6% kreeg medicatie voorgeschreven voor hun psychische problemen of alcohol- of drugsproblemen.

Slechts 5,6% van de mensen met een psychische aandoening gaf aan in de afgelopen 12 maanden onvoldoende hulp te hebben gehad.

Bron: Trimbos-instituut

Lees ook:Aantal psychische aandoeningen groeit
Lees ook:Met lichamelijke kwaal meer kans op psychische aandoening
Lees ook:Met sporten minder kans op psychische stoornis
Lees ook:Zonde: veel psychische patiënten maken behandeling niet af
Lees ook:Mag ik ff je aandacht? Wat weet je eigenlijk over ADHD?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>