Een eetpatroon rijk aan olijfolie, noten, vis, gevogelte en fruit en groenten kunnen je beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
De wetenschappers onderzochten 4 jaar lang het voedingspatroon van 2148 gezonde 65-plussers uit New York. Elke 18 maanden werd gecontroleerd of ze symptomen van de ziekte van Alzheimer vertoonden. Gedurende het onderzoek ontwikkelden 253 van hen de ziekte.
Opvallend was dat de New Yorkers die meer olijfolie, noten, vis, tomaten, gevogelte, broccoli, fruit, groene groenten en minder rood vlees of vetrijke zuivelproducten aten, maar liefst 40% minder kans op de ziekte van Alzheimer liepen.
Of één bepaald voedingsmiddel verantwoordelijk is voor dit positieve effect, of dat het juist om de combinatie van verschillende soorten voedsel gaat, is niet bekend. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen.
De onderzoekers zijn er in ieder geval van overtuigd dat het veranderen van je eetgewoonten de makkelijkste manier is om het risico op de ziekte te beperken. Omdat er momenteel geen behandelingen bestaan voor de ziekte, is preventie essentieel.
Bron: Het Laatste Nieuws
Lees ook:‘Mediterraan dieet beschermt tegen hooikoorts’
Lees ook:Hooikoortspatiënt reageert vaak ook op groenten en fruit
Lees ook:Met één portie groenvoer al minder kans op kanker
Lees ook:Fruit, groenten en vis verminderen dikkedarmkanker
Lees ook:Walnoten gezonder dan olijfolie
Gezonde voeding is OVERAL goed voor, ook voor tennissen, biljarten, ja zelfs voor sjoelen.