Genen spelen belangrijke rol bij rookgedrag

Genen spelen een belangrijkere rol bij roken dan tot nu toe werd gedacht. Genen bepalen voor een belangrijk deel of je begint met roken, hoeveel je rookt en ook hoe makkelijk/moeilijk het is om ermee te stoppen. Dat blijkt uit onderzoek van een internationaal team van wetenschappers, waaronder ook van het Erasmus MC in Rotterdam.

De wetenschappers hebben een genetische variant ontdekt die het makkelijker maakt om te stoppen met roken. Zij hebben hun bevindingen gepubliceerd op de website van het internationaal wetenschappelijk tijdschrift Nature Genetics

De gevonden genetische variant blijkt bepalend voor de slagingskans of iemand kan stoppen met roken. Een andere variant die de onderzoekers vonden blijkt bepalend te zijn of iemand begint met roken.

Daarnaast vonden de onderzoekers 3 genetische varianten die te maken hebben met de afhankelijkheid van nicotine, dus die bepalen hoeveel sigaretten iemand per dag rookt.

De onderzoekers hopen dat deze bevindingen bijdragen aan de ontwikkeling van therapieën en medicamenten die het stoppen met roken kunnen bevorderen.

Er is echter meer onderzoek nodig voordat deze uitkomsten gebruikt kunnen worden voor het behandelen van mensen die willen stoppen met roken.

Henning Tiemeier, onderzoeker van het Erasmus MC: ‘Je kunt wel kijken of iemand deze genetische variaties heeft, maar dat zegt nog erg weinig over bijvoorbeeld de kans dat die persoon daadwerkelijk kan stoppen met roken, dan wel zal beginnen met roken of hoeveel sigaretten die persoon zal roken. Buiten kijf staat daarom dat alle rokers aangemoedigd moeten blijven worden om te stoppen met roken.’

Voor het onderzoek is wereldwijd van meer dan 80.000 mensen het dna vergeleken, waarbij onderscheid werd gemaakt tussen rokers en niet-rokers, rokers onderling en ex-rokers.

Bron: Erasmus mc

Lees ook:Leeftijd van long schrikt roker af
Lees ook:Nieuwe genen voor hoge bloeddruk ontdekt
Lees ook:Genen spelen rol bij probleemgedrag peuter
Lees ook:Gen bemoeilijkt stoppen met roken tijdens zwangerschap
Lees ook:Rokers onderschatten risico’s van het roken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>