Verpleegkundigen willen massaal het bijltje erbij neergooien

Hoge werkdruk, een laag salaris, te veel administratie en weinig carrièremogelijkheden spelen verpleegkundigen en verzorgenden parten. Meer dan de helft van het Nederlandse zorgpersoneel verlangt naar een baan buiten de sector. Dat blijkt vandaag uit een enquête onder 4000 werknemers in de zorg waarover De Telegraaf
vandaag publiceert.

De landelijke zorgenquête is uitgevoerd door zorgverzekeraar Menzis en wordt vandaag gepresenteerd. In totaal werken 1,1 miljoen mensen in de zorg.

Drie van de vier mensen die zelf in de zorg werken verwachten dat de komende jaren de kwaliteit van zorg flink gaat afnemen als gevolg van de vergrijzing en de daarmee samenhangende stijgende kosten.

Het zal niet verrassend zijn dat de politiek een vette onvoldoende krijgt van het zorgpersoneel: een 4,1. Zorgverzekeraars komen niet hoger dan een 4,7. Zorgverzekeraars zouden alleen uit zijn op winst en hebben te weinig oog voor de patiënten, vinden de werknemers in de zorg.

Bestuursvoorzitter Roger van Boxtel van Menzis noemt de uitkomsten in de krant ‘zeer verontrustend’. ‘Dat zoveel mensen overwegen om uit de zorg te stappen, moeten we ons ernstig aantrekken’, stelt van Boxtel. ‘Medewerkers zijn tenslotte onmisbaar. Zeker ook omdat door de vergrijzing de vraag naar zorg alleen maar toeneemt.’

De koepelorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (VV&VN) vindt de onderzoeksresultaten ook verontrustend, maar minder verrassend. Zij pleit ervoor om verpleegkundigen meer regie en verantwoordelijkheid te geven, zodat ze weer een stukje werkvreugde terugkrijgen.

Lees ook:Driekwart verpleegkundigen denkt pensioen niet te halen
Lees ook:Menzis vergoedt verblijf in Levenseindekliniek
Lees ook:Twee op de drie verpleegkundigen weigert griepprik
Lees ook:Zorgen over de toekomst van de zorg
Lees ook:Registratielast zorg schiet door

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Verpleegkundigen willen massaal het bijltje erbij neergooien

  1. Drs. D.M. Keesenberg

    Het lijkt net alsof Bestuursvoorzitter Roger van Boxtel van Menzis het meent. Het draait zorgverzekeraars echter alleen maar om geld en niet om kwaliteit van zorg. Goede verpleegkundigen zijn onmisbaar in de zorg!!

      /   Reply  / 
    1. MetaBool

      Dank voor je pleidooi voor mijn beroepsgroep. Ook ik sta wantrouwend tegenover verzekeringsbedrijven. Menzis is een onderlinge waarborgmaatschappij. Dwz. dat eventuele winsten uiteindelijk ten goede moeten komen van de verzekerden. Misschien moet je Rogier van Boxtel toch liever het voordeel van de twijfel gunnen.

        /   Reply  / 
  2. Drs. D.M. Keesenberg

    Ik werk veel met verpleegkundigen samen dus doe het voor hen. Ik vind belangrijk om stelling in te nemen, want een beetje zeggen dat iets niet goed is, zorgt niet voor verandering!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>