‘Drie op tien huisartsbezoeken overbodig’

Circa 3 op de 10 bezoeken aan de huisarts zijn overbodig. In die gevallen gaat het namelijk om eenvoudige gezondheidsklachten van voorbijgaande aard, die de patiënt ook zelf kan aanpakken met een middel dat vrij verkrijgbaar is bij de drogist. Dat stelt de brancheorganisatie van medicijnfabrikanten Neprofarm op basis van een onderzoek onder 200 huisartsen.

Huisartsen krijgen gemiddeld 516 patiënten per maand in hun praktijk, van wie bijna de helft een geneesmiddel krijgt voorgeschreven. In 29% van de gevallen is het echter helemaal niet nodig om een huisarts te raadplegen.

Klachten als spier- en gewrichtspijn, rugpijn, hoofdpijn, verkoudheid en hoesten, zijn in veel gevallen prima te verhelpen met zelfzorgmiddelen, aldus Neprofarm.

Uit het onderzoek blijkt dat huisartsen vinden dat alle betrokkenen in de gezondheidszorg – ook zij zelf – een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van de zelfredzaamheid van de consument.

Ook is tweederde van mening dat hun patiënten meer aan zelfzorg zouden moeten doen. Dan zouden zij meer tijd overhouden voor patiënten die hun aandacht echt nodig hebben.

Bron: Neprofarm

Lees ook:Huisartsen starten eigen medische publiekswebsite
Lees ook:Huisartsen: roken is een chronische ziekte
Lees ook:We zijn acht keer per jaar ziek
Lees ook:Huisartsen krijgen tik op de vingers
Lees ook:Na kanker vaker last van alledaagse klachten

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Drie op tien huisartsbezoeken overbodig’

  1. MetaBool

    Zonder medicijnen gaan veel kwaaltjes vanzelf ook wel over. Natuurlijk, mensen moeten meer vertrouwen hebben in het herstelvermogen van hun eigen lichaam. Ik ben er echter wel een voorstander van om de huisartsenzorg heel laagdrempelig te houden. Anders gaat een aantal mensen die wel behandeling nodig hebben niet meer naar de huisarts en een aantal anderen gaan shoppen bij de HAP of de SEH in de ziekenhuizen.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Miljoenenboete voor vereniging van huisartsen » INFOPLAZA

  3. Pingback: Miljoenenboete voor vereniging van huisartsen | INFOPLAZA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>