Zorgkosten gaan volgend jaar flink omhoog

De geruchten gingen al dat de anticonceptiepil voor vrouwen van 21 jaar en ouder mogelijk uit het basispakket van de ziektekostenverzekering gaat verdwijnen. Het is nou een feit. Het kabinet heeft gisteren aangekondigd dat de pil per 1 januari 2011 de pil niet langer wordt vergoed. En er staan nog meer plannen op stapel…

Want we geven met z’n allen dit jaar en de komende jaren € 1,4 miljard meer uit aan zorg gegeven dan begroot. En moet dus flink bezuinigd worden.

Naast de pil voor vrouwen vanaf 21 jaar, verdwijnen ook de mondzorg voor 18-21-jarigen en de vergoeding van hulpmiddelen, waaronder de rollator, krukken en looprekken, uit het basispakket. Antidepressiva mogen nog slechts in beperkte mate worden voorgeschreven.

De consument zal ook voor sommige therapieën zelf in de buidel moeten tasten. De eigen bijdrage voor bepaalde vormen van zorg gaat omhoog. Zo komt er voor logopedie, ergotherapie en de diëtist een eigen bijdrage van € 10 per behandeling. Voor fysiotherapie en oefentherapie komen meer behandelingen voor eigen rekening van de patiënt: nu nog 9, straks 12.

De eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg wordt ook uitgebreid. Er gold al een eigen bijdrage voor de zogenaamde psychologische zorg eerste lijn; per 2011 wordt er ook een eigen bijdrage van 175 euro per behandeling (voor maximaal een jaar) voor de duurdere tweede lijn in gevoerd. De prikkel om te snel naar de tweede lijn door te verwijzen, omdat daar nu geen eigen bijdrage geldt, wordt zo weggenomen.

Verder gaan mensen die in een instelling voor langdurige zorg verblijven een minimale eigen bijdrage van € 400 per maand betalen. Die bijdrage is nu nog lager.

En tot slot zullen ook de ziekenhuizen en medisch specialisten voor enkele honderden miljoenen gekort worden. Het totale budget voor de langdurige zorg, de AWBZ, wordt verminderd met € 287 miljoen. Daarnaast wordt ruim € 100 miljoen bespaard door de zorg te verbeteren.

Het is nog niet bekend wat er volgend jaar met de verplichte eigen bijdrage voor de ziektekostenverzekering gebeurd. Die bedraagt dit jaar €165 maar zal volgend jaar vast en zeker stijgen.

Bron: rijksoverheid.nl

Lees ook:Wat heeft 2011 voor de gezondheidszorg in petto?
Lees ook:‘Eigen bijdrage psychische zorg iets omlaag’
Lees ook:GGZ boycot invoering eigen bijdrage
Lees ook:Klink: Geen verhoging eigen bijdrage ziektekosten!
Lees ook:‘Vergoeding voor gehoorapparaten verdwijnt’

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Zorgkosten gaan volgend jaar flink omhoog

  1. Wendy

    Fijn wel. Zonder antidepressiva red ik het niet, even cru gezegd. Door die antidepressiva ben ik onregelmatig ongesteld, dwz elke twee weken. Daardoor aan de pil. Ik kan niet werken, heb een uitkering. Dus die pil ga ik straks niet meer kunnen betalen. Evenals de tweede lijn in de gezondheidszorg, daardoor blijf ik op de been. Maar 175 euro per jaar is echt heel veel geld voor mij. Oftewel…Klink zorgt er alleen maar voor dat ik langer in deze situatie blijf en het langer duurt voordat ik weer kan gaan werken.

      /   Reply  / 
  2. H.D.B. Go

    Mocht Ab Klink de website van heden niet gelezen hebben, er zijn in 2009 in Nederland meer millionairs bijgekomen, ondanks de economische malaise. Ze betalen toch wel belasting over hun fantastische vermogen? Van een bijstandsuitkering kun je niet veel. En verder moeten ze bij het CDA en vooral CDA Limburg niet te veel noten op hun zang hebben. Laat Rutte van de VVD zijn boontjes zelf maar doppen. Dan gaat de demissionaire regering Balkenende 4 maar de volle 4 jaar afmaken, demissionair welliswaar. Liever dit dan een regering waar de PVV mee regeert. De PVV moet halal een stevig pak slaag krijgen. Vooral die Venlose druiloor van een Geert Wilders. Hij kan zijn Venlose jongeheer op de Haagse barbecu leggen.

      /   Reply  / 
  3. Arjan

    Toen minister Klink een budgetaire maatregel aankondigde voor het beroep psychiater schreeuwde de GGZ moord en brand.

    Via een rechtszaak probeerden de psychiaters minister Klink toenmalig een halt toe roepen, maar die zaak hebben ze verloren.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/4199408/__Klink_voor_de_rechter_gedaagd__.html?p=7,2

    Wat opvalt in die zaak is dat de psychiaters als verweer opvoerden dat de maatregel zou leiden tot “slechtere kwaliteit zorg” omdat er gekort zou moeten worden op personeel. En de directeur van GGZ Nederland zei dat psychiaters er niets aan kunnen doen dat er “steeds meer patiënten” zijn.

    Hoe vreemd was het om vervolgens nog geen 3 maanden later een MILJOENEN kostende nationale propaganda campagne van start te zien gaan onder de naam http://www.1opde4.nl, met volgens de Reclame Code Commissie misleidende berichten waarin de drempel voor psychiatrische zorg wordt verlaagd (waardoor dus een grotere instroom ontstaat…)

    http://www.psy.nl/meer-nieuws/meer-nieuws/nieuwsbericht/article/advertentie-ggz-nederland-misleidend/

    Psychiatrie moet aan banden, dat bespaart op termijn miljarden. Het is niet goed wat psychiaters doen.

      /   Reply  / 
  4. Marlies

    Wie profiteren? De mensen die niet verzekerd zijn. Zij kunnen gewoon het ziekenhuis binnen wandelen en worden geholpen, ookal hebben ze geen verzekering. Volgens mij geeft van deze niet verzekerden zeker de helft een foutieve naam en of adres op en HUP, weer gelukt!
    Je zou bijna je verzekering opheffen en zo bij de ziekenhuizen binnen stappen. Walgelijk!
    Ik zou dit probleem bij alle ziekenhuizen in Nederland wel eens zwart op wit willen zien, wat er nou eigenlijk niet verzekerd wordt behandeld…. Ik heb een idee dat het begrotingstekort in één keer is weg gewerkt….

      /   Reply  / 
    1. johan

      ja, daar heb je gelijk in en ik heb 2 opmerkingen.

      1. ga er vanuit dat gezondheidszorg een produkt gaat worden zoals alle anderen ( met alle voor en nadelen van dien )

      2. ga er dus vanuit dat de prijzen en dus ook de kwaliteit omhoog en omlaag zullen gaan van verschillende zorgverzekeraars. Er is vrije markt en toegang tot buitenlandse behandelingen dus men zal bewuster moeten omgaan in onderhandelen van een zorgverzekeraar. Professioneel heb ik dagelijks veel ervaring met verschillende zorgverzekeraars.

      stop maar eens met te denken dat alles gratis is, uiteinedlijk betaal je iedere maandv
      veel geld.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>