Aantal huidkankerpatiënten meer dan verdubbeld

Het aantal nieuwe patiënten met huidkanker is in 10 jaar tijd meer dan verdubbeld. In 1989 kregen 4000 mensen huidkanker, in 2008 waren dat er 10.500. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie die zijn verzameld door de integrale kankercentra. Huidkanker is daarmee – na slokdarmkanker – de snelst groeiende vorm van kanker in ons land.

Het betreft de kwaadaardigste vormen van huidkanker, zoals melanoom. Van de meest voorkomende vorm van huidkanker, het basaalcelcarcinoom, heeft de Nederlandse Kankerregistratie geen landelijke cijfers. Maar naar schatting krijgen jaarlijks tussen 35.000 tot 40.000 mensen een basaalcelcarcinoom. Dit is een ongevaarlijke vorm van huidkanker.

De oorzaak van de toename van de kwaadaardige vormen van huidkanker is niet helemaal duidelijk. Voor een deel wordt de toename van huidkanker veroorzaakt door de vergrijzing, want ouderen hebben de meeste kans om huidkanker te krijgen.

Mogelijk laten ook steeds meer ouderen verdachte afwijkingen verwijderen, zodat daardoor meer huidkanker wordt ontdekt. Een laatste reden voor de toename van huidkanker kan zijn dat steeds meer mensen in de zon komen. Blootstelling aan zonlicht (onbeschermd en overmatig) is de belangrijkste risicofactor van huidkanker, vooral bij mensen met een lichte huid.

Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker bedroeg in 2008 bijna 12% van het totaal aantal nieuwe gevallen van kanker. Ook het totaal aantal kankerpatiënten steeg fors, van 56.000 in 1989 tot 89.000 in 2008. Deze stijging wordt grotendeels veroorzaakt door groei van de bevolking en het toenemende percentage ouderen.

De toename was het grootst bij vrouwen, waar een sterke stijging optrad van het risico op borstkanker, longkanker, huidkanker en darmkanker. Bij mannen was de toename geringer dan bij vrouwen, omdat een toename van prostaatkanker, darmkanker en huidkanker deels werd gecompenseerd door een afname van longkanker. Toch komt er bij mannen nog steeds meer longkanker voor dan bij vrouwen.

Bron: ikc

Lees ook:Aantal Nederlanders met kanker stijgt explosief
Lees ook:Steeds meer ziekenhuisopnamen voor huidkanker
Lees ook:Koffie verkleint de kans op huidkanker
Lees ook:Vaker longkanker in Beverwijk
Lees ook:‘Meer nieuwe gevallen van kanker’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>