Betalen voor de huisarts in het weekend

Een eigen bijdrage van 5 euro voor elk huisartsbezoek kan op weinig bijval rekenen onder huisartsen, patiënten en de politiek. Maar patiënten laten betalen voor huisartsenbezoek ‘s avonds en in het weekend, daar ziet bijna driekwart van de huisartsen wel wat in. Dat blijkt uit een enquete van huisartsvandaag.nl, meldt het Algemeen Dagblad.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat zo’n 80% van de mensen die in de avonduren in het weekeinde de huisartsenpost – de vervanger van de huisarts buiten kantooruren – bezoekt, best tot de volgende dag of het weekend had kunnen wachten.

Huisartsen hopen dat de maatregel ervoor zorgt dat mensen nog eens goed nadenken of hun klacht wel zo spoedeisend is als ze in eerste instantie denken. Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) ziet wel wat in het voorstel.

‘Het is voor ons bespreekbaar dat met financiële prikkels het misbruik van de huisartsenpost wordt ingedamd’, zegt voorzitter Steven van Eijck vandaag in het Algemeen Dagblad.

‘Dit is een reële bezuinigingsmogelijkheid, zeker gezien het feit dat de huisartsenpost heel dure zorg is als deze ten onrechte wordt gebruikt.’

Een consult bij de huisarts kost namelijk 9 euro. Een bezoek aan de huisartsenpost kan oplopen van 25 tot 125 euro, afhankelijk van de klachten.

Lees ook:‘Eigen bijdrage voor bezoek huisartsenpost’
Lees ook:Ook huisartsen aan het keurmerk
Lees ook:Patiëntenvereniging tegen betalen voor spoedhulp
Lees ook:Onderzoek naar rol huisarts bij dood 3-jarig meisje
Lees ook:Huisartsen zwakken patiëntonvriendelijke acties af

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Betalen voor de huisarts in het weekend

  1. jeroen

    Ja ja, dat is lekker! Eerst worden we met z’n alle gedwongen om ‘s avonds voor medische zorg naar de huisartsenpost te gaan i.p.v. naar de huisarts en vervolgens wordt er nu geklaagd over de hoge kosten van de huisartsenpost en moeten we dus maar extra gaan betalen.
    De zorgverzekering wordt per jaar duurder, de dekking gaat steeds verder naar beneden en de huisarts bezoeken moet nu ook maar apart betaald gaan worden. Ik snap dat er prikkelingen bedacht worden om mensen te ontmoedigen te HAP te misbruiken, maar niet op deze manier.

      /   Reply  / 
  2. Ingrid

    Precies. Ik had gisteren zo iets onbenulligs. Ik pas op in een gezin. Hun dochtertje van 4 had ‘s avonds om kwart over 6 een smintje in haar neus gestopt. Ik de huisartsenpost bellen. Ik zelf had het idee, het lost wel maar toch voor de zekerheid toch maar even bellen. Zegt de assistente: kom maar langs. Je weet maar nooit wat snoepjes in een neus doen. Een uur later en ruim 20 minuten rijden verder konden wij terecht. Wat zegt die dokter.Nou dat smintje zie ik niet meer. Hij is opgelost. Maak ik kosten, die ik graag maak in zulke gevallen en moet betalen voor een parkeerplaats. Ga dan ook nog niet eens geld vragen voor een consult. En het mooie was nog dat aan het eind van het consult die dokter zegt: zo! Je mist een tand, zit onder de pleisters en schaafwondjes. Gelukkig hoef ik geen melding te maken van kindermishandeling. Nouja zeg! Waar heb je het over.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>