Turkse artsen starten privékliniek voor allochtonen

Een aantal medisch specialisten van Turkse afkomst wil in Amsterdam een kliniek beginnen die zich voornamelijk richt op allochtone patiënten, voornamelijk Turken. Nu gaan jaarlijks tienduizenden Turken terug naar hun vaderland om daar door een Turkse arts behandeld te worden. Is de kliniek een goede zaak of niet?

De buitenlandse behandeling wordt in veel gevallen gewoon vergoedt. Bijvoorbeeld door  Agis, die veel allochtone verzekerden heeft. Maar Agis kijkt dan ook alleen naar de centen. Een behandeling in Turkije is stukken goedkoper dan hier.

In Trouw zegt een woordvoerder van Agis: ‘Om de kwaliteit van de zorg in Turkije te waarborgen hebben we contracten gesloten met privéklinieken. Onze klanten hebben een vrije keuze, als zij zich bij een Turkse arts beter op hun gemak voelen, dan gaan wij daar niet tegenin.’

Begrijpelijk is het wel. Turken hebben meer vertrouwen in Turkse artsen omdat ze met hen kunnen communiceren. Daarnaast staan Turkse privéklinieken bekend om hun klantgerichte aanpak en luxe.

Maar jammer is het ook. Kennelijk doet onze gezondheidszorg onvoldoende moeite om deze mensen binnenboord te houden. Dat ze daartoe niet in staat zijn, zou ons toch aan het denken moeten zetten.

Misschien is het dan maar beter om deze mensen een eigen kliniek in Nederland te geven, zodat ze in ieder geval hier behandeld kunnen worden, in het land dat ze hebben uitgekozen om te gaan wonen.

Bron: Trouw

Lees ook:Turkse tandarts steeds populairder
Lees ook:Dodelijke teek houdt Turkije in zijn greep
Lees ook:Ooglaserkliniek eist rectificatie Consumentenbond
Lees ook:Allochtonen hebben vaker hooikoorts
Lees ook:Kliniek hervat omstreden therapie tegen kanker

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Turkse artsen starten privékliniek voor allochtonen

  1. Mikesch Blümlein

    Turken hebben meer vertrouwen in Turkse artsen, niet omdat ze met hen kunnen communiceren, maar omdat het huisartssysteem van Nederland zeer slecht is. Nederlanders hebben geen flaauw idee hoe het slecht hier is.. Maar vraag aan een buitenlander, hij/zij gaat vertellen. Als ik een gezondheidsprobleem heb, dan ga ik altijd naar Duitsland.

      /   Reply  / 
  2. Erwin

    In Nederland ben je een patiënt en in Turkije ben je een cliënt. En dat is het hele verschil. In Nederland zijn de artsen het middelpunt en in Turkije de patiënt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>