Psychiaters hebben moeite met hulp bij zelfdoding

Ondanks het toegenomen aantal verzoeken is slechts een heel klein deel van de psychiaters in Nederland bereid patiënten te helpen bij zelfdoding. In 2008 vroegen 520 mensen hulp aan; in 1996 waren dat er nog 320. Het aantal psychiaters dat daadwerkelijk hulp bij zelfdoding verleent aan een patiënt is minder dan 2%.

Dat blijkt uit onderzoek gedaan door Joep van Helden, student sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Naar schatting plegen 55 mensen per jaar suïcide na afwijzing van hun verzoek.

Aan het onderzoek deden 441 psychiaters mee. De Nederlandse euthanasiewet biedt ruimte aan hulp bij zelfdoding bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden, zonder dat er onderscheid gemaakt wordt tussen lichamelijk of geestelijk lijden.

Maar het onderwerp blijkt toch nog een behoorlijk taboe onder psychiaters. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat 75% van de psychiaters hulp bij zelfdoding van een psychiatrisch patiënt in principe aanvaardbaar vindt en 43% zich kan voorstellen ooit hulp bij zelfdoding te verlenen, geeft in de praktijk slechts minder dan 2% gehoor aan de hulpvraag van een patiënt.

Vaak zijn ze bang voor juridische consequenties of de instelling geeft een ander protocol, zegt Joep van Helden vandaag in dagblad Sp!ts. ‘Een anderen groep vindt het onaanvaardbaar hulp te verlenen, omdat dat volgens hen niet bij hun vak past.’

Hulp- en preventielijn 113Online meldde gisteren in de media dat hun site sinds de zelfmoord van acteur Antonie Kamerling veel meer bezoekers trekt. De site wordt normaal gesproken door zo’n 200 mensen per dag bezocht, sinds vorige week is dat meer dan vertienvoudigd.

Bron: NVVE

Lees ook:NVVE opent meldlijn voor hulp bij zelfdoding
Lees ook:Hulp bij zelfdoding kan volgend jaar ook aan huis
Lees ook:Psychiaters sturen patiënt met zelfmoordwens de straat op
Lees ook:Discussieer mee over vrijwillige levensbeëindiging
Lees ook:Vier op de tien verleent geen eerste hulp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>