Longziekte kost mensen hun baan

Meer dan de helft (58%) van mensen met de chronische longaandoening COPD – waaronder chronische bronchitis en longemfyseem vallen – zit werkloos thuis. In veel gevallen is hun longziekte hiervan de oorzaak, zo blijkt uit de Astma-/COPD-monitor.

In Nederland hebben 320.000 mensen de diagnose chronisch obstructieve longziekte (COPD). Daarnaast zijn er nog eens zo’n 300.000 mensen met een zeer groot risico op de ziekte, zonder dat zij dit zelf weten.

COPD is een ernstige longziekte, waarbij ademen steeds moeilijker wordt. schade aan de longen is onherstelbaar en de longen gaan steeds verder achteruit.

Van de mensen met COPD heeft in 2008 42% een betaalde baan, terwijl van de beroepsbevolking 71% werkt, zo blijkt uit de Astma-/COPD-monitor van het Nivel die is uitgevoerd met subsidie van het Astma Fonds.

Een meerderheid van de mensen met COPD tot 65 jaar heeft dus geen betaald werk. Het overgrote deel van hen heeft vroeger wel gewerkt, maar heeft om gezondheidsredenen moeten stoppen.

Bijna alle werkende mensen met COPD geven aan problemen op het werk te hebben door hun mindere gezondheid. COPD is op dit moment de vijfde oorzaak van verzuim onder de Nederlandse werkzame bevolking.

Nivel-onderzoeker Monique Heijmans: ‘Omdat COPD progressief verloopt moet je bij mensen met COPD dus extra alert zijn op klachten die het werken kunnen bemoeilijken om uitval te voorkomen.’

Mensen van 40 jaar en ouder, die regelmatig hoesten en benauwd zijn behoren tot de risicogroep, vooral als zij roken of jarenlang hebben (mee)gerookt. ‘COPD moet je zo vroeg mogelijk opsporen’, stelt ook Astma Fonds directeur Michael Rutgers. ‘Mensen gaan nu vaak te laat naar de huisarts, omdat ze langzaam wennen aan hun klachten.’

Bron: Nivel

Lees ook:Huisartsen gaan actief COPD opsporen
Lees ook:Astmafonds kweekt begrip
Lees ook:Een vijfde COPD-patiënten beweegt te weinig
Lees ook:Doe de gratis longfunctiemeting
Lees ook:Meeroken kan COPD opleveren

1 Reacties // Reageer

One thought on “Longziekte kost mensen hun baan

  1. Dennis

    Ik heb zelf astma en ondervond ook hinder op mijn werk. In de kantine werd veel gerookt en ik moest regelmatig een koelcel in waar het min 30 was. Erg slecht voor de longen. Gelukkig heb ik nu beter werk kunnen vinden.Er is genoeg werk dat je met een longaandoening gewoon kunt doen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>