Meeste patiënten mét verwijsbriefje naar fysiotherapeut

Om naar de fysiotherapeut te kunnen gaan, heb je sinds een aantal jaren geen verwijsbriefje van je (huis)arts meer nodig. Toch stappen slechts 4 van de 10 patiënten zonder verwijzing naar de fysiotherapeut. Het aantal patiënten dat op eigen initiatief komt, neemt wel toe: in het eerste jaar na invoering (2006) was dat nog 21%.

Bij oefentherapeuten Cesar/Mensendieck, die sinds 2008 direct toegankelijk zijn, komt bijna een kwart zonder verwijzing. Dat  blijkt uit gegevens van de Landelijke informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ) van het Nivel.

Vooral ouderen gaan relatief weinig zonder verwijzing naar de fysiotherapeut en oefentherapeut. Hoger opgeleiden, patiënten met kortdurende klachten en patiënten met lage rugklachten, nekklachten of schouderklachten doen dat vaker. Gemiddeld krijgen zij bij de fysiotherapeut 2 behandelingen minder vergeleken met patiënten met een verwijzing.

Uit gegevens van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) blijkt dat sinds de directe toegang is ingevoerd het aantal patiënten dat naar de fysiotherapeut wordt verwezen, daalde van 67 van de 1000 patiënten in 2005 naar 42 in 2009.

Mogelijk wordt directe toegang ook ingevoerd voor andere paramedische beroepsgroepen, zoals de diëtist. In 2009 kwam al 17% van de patiënten op eigen initiatief naar de vrijgevestigde diëtist. Die mag een patiënt wettelijk echter pas behandelen na verwijzing door een arts.

Bron: Nivel

Lees ook:Patiënt vindt rechtstreekse toegang naar fysiotherapeut
Lees ook:Ergotherapie is ‘hot’
Lees ook:Patiënt gaat steeds vaker direct naar de fysio
Lees ook:Stuur je arts zelf een mailtje
Lees ook:Huisarts ziet weinig kleine kwalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>