Nieuwe techniek spoort prostaatkanker sneller op

Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben in samenwerking met het AMC Amsterdam een beeldvormingstechniek ontwikkeld waarmee prostaatkanker beter kan worden opgespoord en kunnen overbodige ingrepen worden voorkomen. 

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. In Nederland wordt jaarlijks bij 10.000 mannen prostaatkanker vastgesteld.

Het opsporen van de aandoening is echter lastig. Na vaststelling van een verhoogde PSA-waarde (Prostaat Specifiek Antigeen) in het bloed, wordt biopsie gedaan, om te kijken of er een tumor zit in de prostaat. Maar de PSA-waarde is geen bijzonder goede indicator: tweederde van alle biopsies blijkt achteraf niet nodig te zijn geweest.

Ook de biopsies hebben hun nadelen: ze zijn niet ‘gericht’, er wordt met 6 tot 12 naalden ‘op goed geluk’ weefsel weggenomen. Maar de kans is groot dat de naalden naast de tumoren prikken, waardoor de uitslag van de test onterecht negatief is.

De nieuwe techniek houdt in dat er microbubbels worden ingespoten, een contrastmiddel zonder bijwerkingen. De minuscule bubbels reageren anders op ultrageluid dan menselijk weefsel of bloed, waardoor ze van buitenaf te volgen zijn, tot in de kleinste bloedvaatjes toe.

Tumoren zijn herkenbaar doordat de bloedvaatjes in de tumoren een ander patroon hebben dan in gezond weefsel. Doordat tumoren bloed, en dus nieuwe bloedvaatjes nodig hebben om te groeien, verwachten de onderzoekers aan het patroon van bloedvaatjes ook te kunnen zien hoe agressief de kanker is.

Van 4 patiënten waarop de onderzoekers de techniek hebben getest, werd later de aangetaste prostaat verwijderd. De plaats van de tumoren bleek nauwkeurig te kloppen met de beelden van de nieuwe techniek, vertelt dr.ir. Massimo Mischi van de TU Eindhoven.

De onderzoekers verwachten dat de techniek over 5 jaar beschikbaar is in het ziekenhuis. Het uiteindelijke doel is dat artsen geheel op basis van de beelden kunnen beslissen welke ingreep nodig is, zonder biopsies.

Bron: TU Eindhoven

Lees ook:AMC spoort kanker sneller op met microbubbels
Lees ook:Nieuwe behandeling prostaatkanker biedt perspectief
Lees ook:Botox tegen plasklachten
Lees ook:MRI geeft beste beeld van ernst prostaatkanker
Lees ook:Kankerbestrijding waarschuwt voor ‘zelftesten’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>