Anticonceptiestaafje faalt: honderden vrouwen zwanger

Het is misschien wel één van de meest mislukte anticonceptiemiddelen: het hormoonstaafje Implanon. In Nederland ontstond er enkele jaren geleden een rel toen enkele vrouwen ondanks het staafje toch zwanger raakten. Het Britse Ministerie van Gezondheid maakte deze week bekend dat in de afgelopen jaren bijna 600 Britse vrouwen een klacht hebben ingediend vanwege een ongewenste zwangerschap terwijl ze Implanon gebruikten.

Implanon is een hormoonstaafje dat met een injectienaald onder de huid in de bovenarm wordt geplaatst en 3 jaar tegen zwangerschap moet beschermen. In de praktijk blijkt echter dat het staafje soms in de applicator achterblijft en dus helemaal niet in de huid terecht komt. Ook wordt het staafje soms te diep in de huid geplaatst waardoor het niet werkt.

Bij de Britse geneesmiddelenautoriteit zijn in totaal 1607 klachten ingediend. Door patiënten, maar ook door artsen die klagen dat het lastig is om Implanon in te brengen en dat vrijwel niet te controleren is of het staafje goed is geplaatst.

In totaal 584 vrouwen hebben een klacht ingediend omdat zij ongewenst zwanger zijn geraakt. Het daadwerkelijk aantal ongewenste zwangerschappen ligt mogelijk nog veel hoger. Maar niet alle vrouwen zullen de behoefte hebben gehad om te klagen en hebben ervoor gekozen om of abortus te plegen of het kind te laten komen.

In zeven gevallen heeft de Britse overheid een schadevergoeding van enkele tienduizenden Britse ponden uitgekeerd aan vrouwen die door hun ongeplande zwangerschap getraumatiseerd zijn geraakt. Ook een aantal vrouwen die door de plaatsing gewond raakten en er een ernstig litteken aan over hebben gehouden, hebben een schadevergoeding ontvangen.

Implanon is nog steeds verkrijgbaar en wordt ook vandaag de dag nog geplaatst. Toch heeft de fabrikant inmiddels ook een opvolger op de markt gebracht: Nexplanon. Dit hormoonstaafje heeft een nieuwe applicator gekregen en is eenvoudig met een scanner op te sporen.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Scen-arts krijgt amper klacht
Lees ook:Vaker miskraam bij te lichte vrouwen
Lees ook:Ziekenhuis stopt bejaarde weg in berghok
Lees ook:PIP-baas biedt excuses aan voor implantaten
Lees ook:Rokersbaby’s zijn chagrijniger

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>