Apothekers: wees terughoudend met Tamiflu

Apothekers raden aan terughoudend te zijn met het gebruik van antivirale middelen tegen de Mexicaanse griep, zoals Tamiflu. Virusremmers bestellen via internet kun je beter maar helemaal niet doen. Veel internetgeneesmiddelen zijn nep of van slechte kwaliteit.

Virusremmers zijn alleen verkrijgbaar op recept van de (huis)arts. Het heeft geen zin en het is bovendien onverstandig om preventief het antivirale middel Tamiflu (werkzame stof is oseltamivir) te gebruiken, meldt de apothekersorganisatie KNMP.

Bij onnodig gebruik wordt de kans groter dat het middel uiteindelijk minder goed zal gaan werken of dat het virus zelfs resistent wordt voor virusremmers. Preventief gebruik van antivirale middelen geeft geen bescherming zoals een vaccin.

Ook bij behandeling van griep is het gebruik van antivirale middelen niet zinvol. Het gebruik verkort de ziekteduur van gemiddeld 7 dagen naar 5 dagen.

Mensen die het afgelopen najaar gevaccineerd zijn met de griepprik zijn beschermd tegen de Mexicaanse griep. Volgens de KNMP is het niet nodig om gezonde personen – waaronder kinderen – te vaccineren. Het vaccin biedt bovendien pas 2-3 weken na vaccinatie bescherming.

Bron: KNMP

Lees ook:Dilemma voor zwangere: wel of geen virusremmers?
Lees ook:Nieuwe fase van griepbehandeling in aantocht
Lees ook:Artsen hamsteren virusremmers
Lees ook:‘Twijfel over het nut van Tamiflu’
Lees ook:Griepprikcampagne weer van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>