Lange reistijd naar ziekenhuis verhoogt babysterfte

Zwangere vrouwen die een reistijd naar het ziekenhuis hebben van 20 minuten of meer, hebben meer kans dat hun baby tijdens of vlak na de geboorte overlijdt. Dat blijkt uit een onderzoek van het AMC in Amsterdam en het UMCG in Groningen dat onlangs is gepubliceerd in het International Journal of Obstetrics and Gynaecology (BJOG).

De wetenschappers bestudeerden ruim 750.000 bevallingen in Nederland tussen 2000 en 2006. Zij keken of de reistijd met de auto naar het ziekenhuis invloed had op de geboortesterfte. Thuisbevallingen werden niet meegerekend.

Een lange reistijd van 20 minuten of meer naar het ziekenhuis bleek een verhoogde kans te geven op sterfte rond de geboorte. Tijdens de studie overleden 1125 kinderen tijdens of kort na de bevalling.

De meeste vrouwen (74%) hadden een kortere reistijd dan 20 minuten. Een kwart had een langere reistijd. Deze vrouwen hadden 50% meer kans dat hun baby binnen 24 uur na de geboorte zou overlijden.

Volgens de onderzoekers lopen vooral vrouwen die een risicovolle zwangerschap hebben en daarom al bij de gynaecoloog onder controle zijn, een verhoogd risico. Zij sluiten niet uit dat deze vrouwen te lang wachten tot zij in de auto naar het ziekenhuis stappen.

In Nederland is het gebruikelijk dat vrouwen pas naar het ziekenhuis gaan als de bevalling vergevorderd is. In veel andere landen gaan vrouwen al bij de eerste tekenen van de bevalling naar het ziekenhuis.

Ook vrouwen die tijdens de bevalling bij de verloskundige worden overgedragen aan de gynaecoloog, bijvoorbeeld omdat de bevalling niet wil vlotten, lopen een verhoogd risico.

De onderzoekers benadrukken dat ook andere factoren een rol kunnen spelen, zoals sociaal-economische status of culturele verschillen. Daarom is vervolgonderzoek noodzakelijk.

Bron: Nederlands Dagblad

Lees ook:Grote verschillen in babysterfte binnen Nederland
Lees ook:Botbreuk tijdens zwangerschap schadelijk voor kind
Lees ook:Thuis bevallen even veilig als in het ziekenhuis
Lees ook:Over 2 jaar 24-uurszorg voor bevallingen in ziekenhuis
Lees ook:Babysterfte door geplande keizersnede hoog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>