Teleurgestelde reacties op besluit donorregistratie

De Nierstichting en de de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen zijn zeer teleurgesteld over de beslissing van minister Schippers van Volksgezondheid om het huidige systeem van donorregistratie te handhaven. Beide stichtingen zouden liever zien dat er een Actief Donor Registratiesysteem (ADR) komt. Dat betekent dat elke Nederlander automatisch orgaandonor is, tenzij je aangeeft dat je dat niet wilt.

Volgens de minister komt met dat systeem het zelfbeschikkingsrecht van de mens in gevaar. Maar dat is onzin, stelt de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen. ‘Zolang mensen zich niet registreren, moeten in de huidige wet nabestaanden de donatiebeslissing op een zeer moeilijk moment nemen’, schrijft de stichting in een reactie.

‘Nu een ruime meerderheid dat al jaren dus niet doet, kan niet alleen geconcludeerd worden dat de huidige wet op orgaandonatie niet effectief gebleken maar dat er dus ook eigenlijk geen sprake is van zelfbeschikking. Immers wanneer de wens van de overledene onbekend is beslissen de nabestaanden en hopelijk in lijn met de wens van de overledene.’

Op dit moment hebben 5,5 miljoen Nederlanders hun wens laten vastleggen. Maar dat betekent dus ook dat van 7,7 miljoen niet-geregistreerde Nederlanders onbekend is wat zij willen: wel of geen donor zijn. Volgens de stichting is het een illusie te denken dat alleen door voortzetting van een campagne ooit een meerderheid zelf actief zijn keuze zal vastleggen.

Ook de Nierstichting vindt de opstelling van de minister onaanvaardbaar. Zij stelt dat Schippers ten onrechte de verantwoordelijkheid voor het realiseren van een doorbraak bij de ziekenhuizen legt. Volgens de Nierstichting hebben ziekenhuizen juist behoefte aan een wetswijziging om een stijging van het aantal donoren mogelijk te maken.

‘Ziekenhuizen worden geconfronteerd met het feit dat de wens van de overledene onbekend is. Zij hebben juist behoefte aan een systeemwijziging, zodat de keuze van ruim 7 miljoen niet-geregistreerde Nederlanders bekend wordt. De overheid dient hiervoor de voorwaarden te scheppen in plaats van de bal bij zorginstellingen te leggen’, aldus algemeen directeur Tom Oostrom.

Ook wijst Oostrom op het feit dat de discussie wordt gebaseerd op tegenstrijdige onderzoeken die naar eigen inzicht worden gebruikt. ‘Het is van groot belang dat we ons concentreren op de harde feiten. Jaarlijks gaan er ruim 250 donoren verloren omdat de wens van de overledene onbekend was. Als er niets bekend is weigert 70% van de nabestaanden omdat zij in het duister tasten wat de overledene had gewenst.’

‘Juist het niet bekend zijn van deze persoonlijke keuze is de verklaring voor het grote tekort aan donororganen en de lange wachttijden. Hieraan moet volgens ons een einde komen.’

De Stichting 2 Miljoen Handtekeningen heeft de Tweede Kamer op 7 december een petitie overhandigd met ruim 48.000 handtekeningen van Nederlanders die voorstander zijn van een actieve donorregistratie. Het is te hopen dat de Tweede Kamer snel een debat over dit onderwerp zal inplannen. De kans dat de minister dan alsnog overstag zal gaan, is, vrees ik, klein.

Lees ook:Orgaandonoren gaan verloren door onwetendheid
Lees ook:Teken vóór actieve donorregistratie
Lees ook:Nieuwe website zet strijd voor actieve donorregistratie voort
Lees ook:Klink verwacht kwart meer donoren
Lees ook:Nederlander wil actieve donorregistratie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>