De patiënt is koning, of niet?

Medische missers van chirurgen, foute medicatie door verpleegkundigen, verkeerde diagnoses van huisartsen. Jaarlijks overlijden bijna 2000 mensen door vermijdbare fouten in de zorg en lopen ruim 30.000 . patiënten  onnodige schade op. Fouten en blunders die lang niet altijd naar buiten komen. Maar de doorsnee patiënt heeft vaak geen benul. Gaat de zorg erop vooruit als álle prestaties en blunders publiek worden? Of kan te veel openheid ook averechts werken en leiden tot een heksenjacht of explosieve kostenstijging? Daarover gaat het NCRV-actualiteitenprogramma Rondom 10 vanavond.

Hebben zorgconsumenten recht op volledige transparantie? Voorstanders denken dat artsen, verpleegkundigen en ziekenhuizen zorgvuldiger gaan werken als hun handel en wandel voor iedereen is na te gaan. Zorgverleners en medische instellingen willen immers niet slecht scoren op ranglijstjes, of hun naam in de krant zien na een veroordeling door de tuchtrechter.

Maar tegenstanders vrezen dat al te veel openbaarheid leidt tot een heksenjacht, waarbij blunderaars genadeloos aan de schandpaal worden genageld en voor het minste of geringst voor de rechter worden gesleept. In dat geval dreigt defensieve zorg: artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners die geen enkele risico meer nemen, ook al is dat soms beter voor de patiënt. Want je hebt zo maar claim aan je broek.

Los daarvan: wat kan de patiënt uiteindelijk met alle lijstjes en scores? Heeft hij wel genoeg – medische – kennis om te bepalen wat de beste chirurg is voor die knieoperatie, maagverkleining of borstreconstructie? Of is die inschatting, en het terugdringen van het aantal medische missers, toch het beste in handen bij de medische sector zelf?

Daarover vanavond een live discussie in Rondom 10 met onder meer voeren onder meer SP-kamerlid Henk van Gerven, RIAGG Rijnmond-directeur Jos Lamé, Medisch Contact-hoofdredacteur Ben Crul, Psychiater Kaspar Mengelberg, UMC Radboud-gynaecoloog Jan Kremer en Cynthia Vogeler van de Consumentenbond.

Rondom 10, op Nederland 2, om 21.10 uur.

Bron: Rondom 10

Lees ook:Verpleger wil niet in eigen tehuis terecht komen
Lees ook:‘Verpleegkundigen kunnen abortus uitvoeren’
Lees ook:Verpleegkundigen wassen hun handen te weinig
Lees ook:Meerderheid verpleegkundigen wil geen prik tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Zwarte lijst met artsen staat online

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>