RIVM: Rauwe groenten goed wassen of verhitten

Het is verstandig om groenten voor consumptie goed te wassen, eventueel te schillen en waar mogelijk te koken of te bakken. Zo wordt de kans op het binnenkrijgen van bacteriën, inclusief bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica, geminimaliseerd. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Eerder deze week werd bekend dat wetenschappers van het VU medisch centrum in een viertal soorten groenten – pastinaak, lente-uitjes, taugé en radijs – ESBL-producerende  bacteriën hebben gevonden.

De groenten waren zowel afkomstig van de markt, biologische en reguliere winkels. De wetenschappers onderzochten 119 monsters; in 7 daarvan (taugé 4 keer) werden de ESBL’s aangetroffen. De aangetroffen bacteriën komen normaal voor in de darm van ieder mens en dier en ook in het milieu. Soms kunnen darmbacteriën infecties veroorzaken, zoals blaasontsteking of bloedbaaninfecties.

Resistente ESBL-producerende bacteriën kunnen ook in de darm voorkomen, zonder dat dat schadelijk is. Zij kunnen echter, net als gevoelige darmbacteriën, soms urineweg- en bloedbaaninfecties veroorzaken die dan niet met de gangbare antibiotica behandeld kunnen worden. Dit is vooral een gevaar voor patiënten met verminderde weerstand.

Het is niet bekend of het eten van besmette groenten leidt tot een toename van het voorkomen van resistente bacteriën in de darm van de mens. Wel wijst dit onderzoek er volgens het RIVM op dat het probleem van antibioticaresistentie steeds verder toeneemt en dat resistente bacteriën aangetroffen worden, bij mensen, dieren en in het milieu.

Het heeft geen zin om specifiek het eten van groenten te ontraden. Maar goed wassen, eventueel schillen en daar waar mogelijk goed verhitten is aan te raden.

Bron: RIVM

Lees ook:Resistente ESBL-bacterie aangetroffen in groente
Lees ook:‘Kippenvlees is veilig, mits goed bereid’
Lees ook:Nederlander overlijdt door ESBL-bacterie
Lees ook:Eten van kip kan schadelijk zijn voor de gezondheid
Lees ook:Grote zorgen om bacterie in kippenvlees

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>