Nog steeds veel ziekmakende teken

Het percentage teken dat in de eerste helft van vorig jaar besmet was met de borreliabacterie, was met 15,1% even hoog als de jaren ervoor. In de rest van Europa ligt het percentage besmette teken lager, zo rond de 10%. Dat blijkt uit een jarenlange studie van de Wageningen Universiteit.

Een teek die geïnfecteerd is met de borreliabacterie, kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken. Het percentage besmette teken is gebaseerd op vondsten van vrijwilligers van Wageningen Universiteit. Zij vingen van 2006 tot vorig jaar op 24 vaste locaties een groot aantal teken en onderzochten die op de bacterie.

In totaal zijn bijna 5000 teken onderzocht. Gemiddeld waren over de periode juli 2006 tot en met juni 2010 landelijk 15,1% van de teken geïnfecteerd. Op de ene locatie kwamen echter meer teken voor dan op de andere. Ook de hoeveelheid besmette teken varieerde. Op sommige plekken was bijna 1 op de 3 teken besmet met de borreliabacterie. Op de locatie met het minste aantal besmettingen ging het toch nog om 8%.

De onderzoekers denken dat teken in Nederland vaker voorkomen dan in andere Europese landen, omdat het klimaat hier goed is. Meeste kans op een tekenbeet op te lopen heb je eind mei, begin juni.

Bron: Natuurbericht.nl

Lees ook:Meer teken besmet met gevaarlijke bacterie
Lees ook:Aantal besmette teken neemt sterk toe
Lees ook:Tekenalarm weer van kracht
Lees ook:‘Lyme-ziekte groeit uit tot nationale ramp’
Lees ook:Strijd tegen aids succesvol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>