Patiënten Maasstad Ziekenhuis getest op bacterie

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam lijkt wakker geschud. Zeven maanden na de uitbraak van de multiresistente Klebsiella bacterie gaat het ziekenhuis vanaf deze week alle nieuwe patiënten testen op aanwezigheid van de bacterie!

Vorige week werd bekend dat het ziekenhuis maandenlang heeft verzwegen dat het de Oxa48 producerende Klebsiella bacterie in huis heeft. Dat kwam naar buiten toen een besmette patiënt werd overgeplaatst naar het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Het Rotterdamse ziekenhuis geeft nu toe dat het het RIVM en de GGD eerder had moeten inlichten.

Vanaf nu worden alle patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis op aanwezigheid van de Oxa48 producerende Klebsiella bacterie getest. Ook het personeel, te beginnen bij de medewerkers van de intensive care, zullen worden getest.

Het ziekenhuis heeft dat, in samenspraak met het RIVM en de GGD Rotterdam-Rijnmond, besloten om te onderzoeken hoe de bacterie zich verspreidt. Daarmee willen de instanties verspreiding in de toekomst voorkomen.

De eerste uitslagen worden eind volgende week verwacht. Ook mensen die al zijn opgenomen en mensen die worden opgenomen en/of ontslagen, krijgen een test aangeboden.

Op dit moment dragen 4 patiënten op de intensive care van het Maasstad Ziekenhuis de bacterie bij zich. Op de verpleegafdeling liggen 2 patiënten die de bacterie bij zich dragen. Zij liggen allen in strikte isolatie.

Afgelopen weekend is, ondanks alle hygiënemaatregelen, een nieuwe besmetting aan het licht gekomen.

De Klebsiella bacterie is een bacterie die bij veel mensen in de darmen voorkomt. De Oxa48 producerende Klebsiella bacterie is een bijzondere variant die ongevoelig is voor de meeste antibiotica. De variant komt tot op heden nauwelijks voor in Nederland. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de bacterie infecties veroorzaken, zoals blaas- en/of longontsteking.

Voor zover bekend zijn er sinds oktober 2010 zijn er in het Maasstad Ziekenhuis zeker 34 mensen met de bacterie besmet geraakt.

Bron: Maasstad Ziekenhuis

Lees ook:Uitbraak resistente bacterie ernstiger dan gedacht
Lees ook:Klebsiella-bacterie in St. Jansdal ziekenhuis
Lees ook:Ziekenhuis kampt 7 maanden met resistente bacterie
Lees ook:Opnieuw patiënt met resistente bacterie overleden
Lees ook:Sneltest spoort ziekenhuisbacterie op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>