Probiotica helpt tegen hooikoorts


Probiotica kunnen allergische klachten van pollen fors verminderen. Dat stelt Yvonne Vissers van Wageningen University in haar onderzoek waarop zij vrijdag is gepromoveerd.

De bacteriedrankjes, zoals Yakult en Vifit, dringen het aantal immuuneiwitten terug die een belangrijke rol spelen bij een hooikoortsallergie. Tegelijkertijd stimuleren ze de aanmaak van allergie-remmende stoffen. Vooral de melkzuurbacterien Lactobacillus plantarum laat goede resultaten zien, stelt Vissers.

Allergieën zijn een overdreven reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, zoals pollen, huidschilfers of huisstofmijten. Bij een pollenallergie komt onder meer het stofje histamine vrij, dat verantwoordelijk is voor de bekende allergieklachten zoals een loopneus, niezen en tranende en rode ogen.

Vissers onderzocht het effect van 5 melkzuurbacteriën op het immuunsysteem van 62 patiënten met een berkenpollenallergie.

Vijf groepen van elk circa 10 proefpersonen kregen 4 weken lang elke dag een bacteriedrankje met probiotica, terwijl een zesde groep een drankje zonder bacteriën, een placebo, kreeg.

Voor en na de behandeling verzamelden onderzoekers bloed en keken ze naar het effect van de bacteriën op het immuunsysteem.

Na 4 weken bleek dat het aantal signaalstoffen die de allergische reactie stimuleren, was afgenomen. Daarnaast was er een toename van signaalstoffen die de allergische reactie juist verminderen.

Bron: WUR

Lees ook:Probiotica kan geen kwaad als je gezond bent
Lees ook:‘Probiotica oorzaak van sterfgevallen’
Lees ook:Iedereen in rep en roer over veiligheid probioticadrankjes
Lees ook:De pil die je minder doet eten
Lees ook:Hooikoorts dit jaar erger dan ooit

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Probiotica helpt tegen hooikoorts

  1. zirus

    Met kefir heb je de hele hap in 1 keer en bovendien neemt je algehele gezondheid toe, dus minder lasten.

      /   Reply  / 
  2. Marleen

    Sinds een week gebruik ik dagelijks probiotica en ik kan je vertellen dat ik nog nooit zoveel last van hooikoorts heb gehad, keelpijn, moe, verstopte neus, loopneus, traanogen, de hele rataplan. Rara, hoe kan dat?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>