Arts merkt ‘lelijkheidstoornis’ niet altijd op

In 1 op de 10 gevallen heeft een plastisch chirug, dermatoloog of kaakchirurg niet door dat een patiënt aan zich zelf wil laten sleutelen vanwege ‘ingebeelde lelijkheid’. Deze patiënten zijn niet gebaat met een operatie, omdat ze nooit tevreden zullen zijn met het resultaat.

Dat schrijven AMC-psychiaters Damiaan Denys en Nienke Vulink in hun handboek Body Dismorphic Disorder (BDD) dat volgende week verschijnt. Patiënten met dit syndroom zijn extreem geobesedeerd door een afwijking aan hun lichaam. Vaak zijn het mooie mensen die in hun omgeving weinig begrip vinden voor hun gedrag. 

Esthetische ingrepen zijn niet de oplossing, omdat ze nooit tevreden zullen zijn met het resultaat. Een psychiater kan de stoornis echter goed behandelen.

Volgens de auteurs van het boek zouden artsen die met dit syndroom te maken kunnen krijgen, zoals plastisch chirugen, dermatologen en kaakchirurgen, alert moeten zijn op het syndroom en patiënten niet moeten behandelen maar moeten doorsturen naar de psychiater.

Naar schatting lijdt 1 op de 50 Nederlanders aan BDD.

Bron: Metro

Lees ook:Verhoogde buikdruk te vaak doodsoorzaak op IC
Lees ook:Tevreden, maar toch onzeker met nieuwe neus
Lees ook:‘Obesitas is ziekte, geen leefstijl’
Lees ook:Borderline te genezen
Lees ook:GGZ boycot invoering eigen bijdrage

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>