Nederlandse doorbraak in onderzoek naar kanker

Nederlandse onderzoekers van het VUmc Cancer Center Amsterdam hebben ontdekt hoe het kan dat kanker een medicijn te slim af is. Nu men weet hoe dat proces werkt, kan het mogelijk worden tegengaan.

De afgelopen jaren zijn veel nieuwe medicijnen tegen kanker ontwikkeld die gericht zijn op het remmen van de groei van tumorcellen of het remmen van de bloedvatvorming. Deze nieuwe medicijnen worden tyrosine-kinaseremmers genoemd.

Een van de meest succesvolle TK-remmers is sunitinib, ingezet voor de behandeling van onder andere nierkanker. Nadeel van dit medicijn is echter dat er na verloop van tijd, meestal binnen een jaar, altijd ongevoeligheid (resistentie) ontstaat tegen dit medicijn. Daardoor moet de behandeling gestopt worden.

De Amsterdamse wetenschappers hebben nu ontdekt hoe het komt dat kanker ongevoelig raakt voor behandeling met het sunitinib. Zowel gezonde als zieke cellen zijn in staat het medicijn op te slaan in blaasjes. Daardoor verliest het zijn werking. Nu dát bekend is, is het waarschijnlijk mogelijk de tumorcel te slim af te zijn door de functie van deze blaasjes te remmen.

De resultaten van dit onderzoek zijn zeer belangrijk voor patiënten die met sunitinib worden behandeld. De onderzoekers verwachten namelijk dat het mogelijk is om de vorming van de blaasjes tegen te gaan, waardoor de resistentie voorkomen kan worden.

Bovendien is het aannemelijk dat een behandelpauze nuttig kan zijn voor patiënten met tumoren die ongevoelig zijn geworden voor sunitinib. Tijdens de behandelpauze neemt het aantal blaasjes en de resistentie weer af, en kan na enige tijd opnieuw succesvol worden gestart met het medicijn.

De onderzoekers hopen dat de overleving van patiënten met nierkanker in een vergevorderd stadium hiermee verder verbeterd kan worden. Daarnaast is het goed mogelijk dat dit resistentiemechanisme ook zo kan werken bij andere medicijnen van hetzelfde type. Hiernaar is inmiddels vervolgonderzoek gestart.

Bron: VUmc

 

Lees ook:Aidsvirus ontwikkelt onverwachte resistentie
Lees ook:Blaaspijpje verraadt hartfalen
Lees ook:‘Kanker over 10 jaar chronische ziekte’
Lees ook:Haaienbloed is mogelijk wapen tegen kanker
Lees ook:VU werkt aan vaccin tegen kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>