Huisarts alert bij spoed

Vrijwel alle huisartsenpraktijken beantwoorden een spoedoproep binnen de gestelde norm van 30 seconden. Dat blijkt uit vervolgonderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar telefonische bereikbaarheid van huisartsen. Toch zijn er nog steeds 49 praktijken die niet aan de bereikbaarheidsnormen voldoen, ondanks herhaaldelijke aansporingen en waarschuwingen van de inspectie.

De IGZ heeft minister Schippers van Volksgezondheid geadviseerd om de 49 huisartsenpraktijken een zogeheten ‘aanwijzing’ te geven. Als zij halverwege december nog niet goed bereikbaar zijn, krijgen ze een dwangsom opgelegd van 2.000 euro per week, met een maximum van 30.000 euro.

In mei van dit jaar publiceerde de IGZ een onderzoek naar de telefonische bereikbaarheid van alle 4378 huisartsenpraktijken in Nederland. Toen bleek dat één op de vier huisartsenpraktijken een spoedoproep niet binnen de gestelde norm van 30 seconden beantwoordde.

Bij één op de acht praktijken lukte het niet om binnen 90 seconden iemand aan de lijn te krijgen. Dit levert serieuze risico’s op voor de patiëntveiligheid, zeker in levensbedreigende situaties.

Bron: IGZ

Lees ook:Kwart van huisartsen reageert te laat bij spoed
Lees ook:Huisartsen klagen over norm spoedoproep
Lees ook:Huisartsen mopperen op bereikbaarheidsonderzoek IGZ
Lees ook:Patiënt niet tevreden over bereikbaarheid huisarts
Lees ook:Huisarts neemt telefoon niet op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>