Nederland staat derde op ranglijst slokdarmkanker

Nederland staat derde op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meeste voorkomt. Dat heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bekendgemaakt. In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 1.900 mensen, waarvan 1.400 mannen, slokdarmkanker ontdekt. Dit aantal is sinds 1990 verdubbeld.

Slokdarmkanker is een erg dodelijk kanker: na 5 jaar is nog slechts 7,8% van de mannen van 10,2% van de vrouwen nog in leven. Het overlevingspercentage is zo laag omdat de ziekte vaak pas laat klachten geeft en daardoor ook laat ontdekt wordt. Het is niet bekend waarom het aantal gevallen van slokdarmkanker in Nederland stijgt, maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voeding en leefstijl een sterk verband hebben met het risico op slokdarmkanker.

Risicofactoren voor slokdarmkanker zijn onder andere de consumptie van alcohol, overgewicht en roken. Mensen die zowel alcohol drinken en roken vergroten hun risico nog verder. De meest voorkomende vorm van slokdarmkanker in Nederland is het adenocarcinoom. Voor deze vorm van slokdarmkanker is er een sterk verband met overgewicht.

De aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn dan ook om een gezond gewicht te behouden, niet te roken en minder alcohol te drinken. Ook het eten van groente en fruit kan het risico op slokdarmkanker verlagen.

Volgens statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen jaarlijks 5,8 op de 100.000 mensen in Nederland slokdarmkanker. Het gemiddelde in Europa is 3,3 op de 100.000 mensen.

Bron: WCRF

 

Lees ook:Overgewicht verhoogt kans op alvleesklierkanker
Lees ook:Mannen hebben 20% meer kans op kanker
Lees ook:Aantal gevallen slokdarmkanker neemt toe
Lees ook:Beetje alcohol verhoogt al kans op kanker
Lees ook:Kap toch met roken & drinken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>