Prijs-kwaliteitverhouding aanvullende zorgverzekering daalt

De verhouding tussen de prijs en de kwaliteit van de aanvullende zorgverzekeringen daalt in 2012 fors. Uit onderzoek van Mercer, mondiale aanbieder van advies-, outsourcing- en beleggingsdiensten, onder 27 zorgverzekeraars in Nederland blijkt dat de premies voor de aanvullende ziektekostenverzekeringen volgend jaar met gemiddeld 8,2% stijgen. De kwaliteit in dekking stijgt met slechts 4,8%.

De premies van de goedkopere aanvullende verzekeringen stijgen met gemiddeld €13 per jaar; de premies van de duurdere aanvullende zorgverzekeringen met ongeveer €35 per jaar. Bovendien stijgt de kwaliteit van de duurdere verzekeringen minder snel dan die van de goedkopere aanvullende verzekeringen.

Ramon van Bruchem, consultant bij Mercer: ‘Over het algemeen laten de goedkopere aanvullende ziektekostenverzekeringen een betere prijs-kwaliteitverhouding zien. Je kunt je dus afvragen of de extra dekking die de duurdere varianten bieden de hogere premie altijd wel waard zijn.’

Ook is er een groot verschil in premie tussen de diverse zorgverzekeraars. Verzekeraar Salland houdt de premies gelijk, terwijl Agis de aanvullende premies met maar liefst € 40 laat stijgen. Goed vergelijken van diverse aanvullende verzekeringen kan daarom zinvol zijn.

Vooral de dekking van de onderdelen waar consumenten zich graag extra voor verzekeren, zoals fysiotherapie en tandartskosten, zijn veelal versoberd. De tandheelkundige dekking voor volwassenen in de aanvullende ziektekostenverzekeringen – voor zover die hier onder vallen – gaat gemiddeld met bijna 4,9% omlaag, terwijl de kwaliteit van de therapieën zelfs met 6,7% omlaag gaat. Er zijn op beide gebieden zelfs uitschieters van ruim boven de 20%.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het verschil in premie tussen oudere en jongere verzekerden groter wordt. Zo stijgen de premies voor oudere verzekerden met gemiddeld zo’n €20, tegen gemiddeld €12 euro bij jongere verzekerden. Van Bruchem: ‘Klaarblijkelijk laten verzekeraars de solidariteit tussen de leeftijdsgroepen varen. Jongeren kunnen dus geld besparen door zich aan te sluiten bij verzekeraars met ‘jongerenkortingen’.’

Het onderzoek van Mercer is gebaseerd op de Z-analyse die alle verzekeraars en prijsvergelijkers gebruiken bij de vergelijking van prijs en kwaliteit.

Bron: Mercer

Lees ook:Premie aanvullende verzekering bron van ergernis
Lees ook:Zorgpremie in 2010 gemiddeld 50 euro duurder
Lees ook:Ook VGZ verlaagt premie basisverzekering
Lees ook:Achmea houdt premie zorgverzekeringen gelijk
Lees ook:Menzis verlaagt premie basisverzekering

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Prijs-kwaliteitverhouding aanvullende zorgverzekering daalt

  1. Goedkopezorgverzekeringen

    Zodra aanvullende verzekeringen duurder worden zonder dat er meer vergoed wordt daalt automatisch de prijs-kwaliteit verhouding. 5% is echter wel beduidend meer dan de inflatie dus het lijkt er inderdaad op dat de verzekeraars zuinig aan doen.

    Dat betekent natuurlijk niet dat er geen goede en/of voordelige aanvullende verzekeringen zijn. Bij FBTO kun je aanvullende verzekeringen aan en uit zetten, je hebt verzekeraars waarbij je zelf mag kiezen waar je je budget aan besteedt, etc. Wie zich al een beetje in de materie verdiept kan al snel enkele honderden euro’s per jaar voordeliger uit zijn.

    Bron
    http://goedkopezorgverzekeringen.com/

      /   Reply  / 
  2. Henry Geurtsen

    Ja ik geloof ook best dat je minder hebt een een goedkope zorgverzekering, als je betaald krijg je nou eenmaal ook minder.

    Zelf ben ik nog een jonge student en ga eigenlijk nooit naar de doctor of het ziekenhuis, al 5 jaar niet. Vandaar dat ik er dit jaar voor heb gekozen om geen aanvullende verzekering te nemen. Mocht er onverhoopt toch wat gebeuren, so be it. Ik ga er vanuit van niet.

    Je kan trouwens ook super veel besparen op een basisverzekering, en hier zitten allemaal wettelijke verplichtingen aan. Ik las pasgeleden nog een artikeltje hierover, waar ze bijna alle basisverzekeringingen vergeleken. De goedkoopste was al zo’n €80 ofzo. Hierzo: http://www.rijkestudent.nl/?p=79

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>