Nederlander weten te weinig over alcohol

Nederlanders weten te weinig over alcohol en de werking ervan. De helft denkt dat er in een standaardglas whisky meer alcohol zit dan in een glas wijn, bier of jenever. Ook zijn zeven van de tien Nederlanders ervan overtuigd dat rode wijn beter is voor de gezondheid dan witte wijn. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Drinkwijzer, een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Importeurs en Producenten van Gedistilleerde Dranken met medewerking van Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA).

Drinkwijzer heeft een app gelanceerd die mensen bewuster moet maken van hun drinkgedrag, zodat ze er verantwoord mee leren omgaan.

Want er blijken nogal wat misverstanden over de werking van alcohol te bestaan. Van de Nederlanders van 25 jaar en ouder drinkt 84% wel eens een alcoholhoudend drankje. Ruim driekwart van de Nederlanders is ten onrechte van mening dat iedere dag een glas wijn drinken gezonder is dan een glas whisky. Sterker nog, bijna de helft denkt dat sterke drank schadelijker is voor de gezondheid dan bier en wijn.

Elke dranksoort kent een gebruikelijke hoeveelheid, ook wel standaardglas genoemd. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe kleiner het glas. Sterke drank wordt daarom in een kleinere hoeveelheid geschonken dan bier of wijn. Het maakt niet uit of je dus whisky, wijn of bier drinkt; je krijgt dezelfde hoeveelheid alcohol binnen per glas. Slechts 62% van de Nederlanders is daarvan op de hoogte.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen thuis meer drinken dan buitenshuis. 39% drinkt in huiselijke sfeer vijf of meer glazen per week. Vooral vanwege de feestdagen blijkt de maand december een topmaand. De meest voorkomende momenten waarop men een drankje neemt, zijn het weekend (53%) en als er iemand komt eten of als er iets gevierd wordt (49%).

Via de Drinkwijzer-app, te downloaden via www.drinkwijzer.info, komt men op speelse wijze in aanraking met het eigen (thuis)drinkgedrag. Zo kan via de app onder andere een eigen drinkdagboek bijgehouden worden waarin je precies kunt zien hoeveel je exact drinkt.

De app biedt ook informatie over het aantal calorieën, promillages en algemene drankinfo, zoals het verschil tussen oude en jonge jenever, de bestanddelen van whisky, de gisting van bier, de betekenis van de methode champenoise of het rijpingsproces van cognac.

Bron: Drinkwijzer

Lees ook:Whisky net zo goed voor je hart als wijn
Lees ook:Nederlander drinkt 1 glas alcohol per dag
Lees ook:Alle soorten alcohol vergroten kans op borstkanker
Lees ook:‘Glaasje alcohol tijdens zwangerschap kan geen kwaad’
Lees ook:Met een beetje wijn leef je langer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>