Niet iedereen krijgt nog het beste medicijn

Ziekenhuizen die dure geneesmiddelen voorschrijven, krijgen de kosten per 1 januari 2012 niet altijd meer vergoed. Hierdoor heeft niet elke patiënt straks nog toegang tot deze medicijnen. Dat stelt prof. Carin Uyl-de Groot van de Erasmus Universiteit Rotterdam die zich onder meer bezighoudt met de problematiek rond dure diagnostiek en kankergeneesmiddelen.

Volgens de minister van Volksgezondheid blijven dure medicijnen ondanks de voorgenomen bezuinigingen voor iedereen beschikbaar. Toch brengen bezuinigingen en nieuwe regelgeving de toegang tot moderne geneesmiddelen in gevaar, zo stelde Uyl onlangs op het congres ‘Toegang tot dure diagnostiek en dure kankergeneesmiddelen’.

Een aantal van de moderne geneesmiddelen – Humira, Enbrel, Remicade, Cimzia, Simponi, Orencia, Stelara en Kineret – komt per 1 januari 2012 voor rekening van het ziekenhuis. ‘Deze kosten gaan zwaar drukken op het ziekenhuisbudget, zegt Uyl.

Een behandeling met de medicijnen wordt namelijk pas vergoed als die meer dan €10.000 kost. Kost de behandeling minder, dan krijgt het ziekenhuis geen vergoeding, en moet het de kosten zelf betalen, of gaan onderhandelen met de zorgverzekeraar.

Vanwege de hoge kosten staan er volgens Uyl al afdelingen op het punt om opgeheven te worden. In bepaalde ziekenhuizen worden de medicijnen überhaupt niet meer voorgeschreven. Ze worden onder andere ingezet in de strijd tegen kanker, reuma en zeldzame aandoeningen. Het zijn levensverlengende medicijnen, die de kwaliteit van leven verhogen.

Als oplossing verhogen sommige geneesmiddelenfabrikanten de prijs van de medicijnen, zodat de behandeling sneller in aanmerking komt voor vergoeding. Maar dat kan volgens Uyl niet de bedoeling zijn in deze tijd van bezuiniging.

Voor de geneesmiddelen waar geen vergoeding voor is, ziet Uyl een oplossing in onderhandelen: ‘Ziekenhuizen moeten om de tafel met de zorgverzekeraars om hier prijsafspraken over te maken.’

Bron: Erasmus MC

Lees ook:´Vergoed dure geneesmiddelen voor 100%´
Lees ook:Extra geld voor geneesmiddelen huidkanker
Lees ook:Achmea gaat samen met ziekenhuizen dure medicijnen inkopen
Lees ook:‘Longkankerpatiënten de dupe’
Lees ook:Oudere krijgt duur geneesmiddel vaak niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>