‘Zorgverzekeraar krijgt geen toegang elektronisch dossier’

Patiënten hoeven niet bang te zijn dat zorgverzekeraars straks inzage krijgen in hun elektronische dossier en die informatie mogelijk ‘misbruiken’. Dat heeft minister Schippers gisteren in de Tweede Kamer gezegd.

Afgelopen week werd bekend dat zorgverzekeraars de drijvende kracht worden achter de doorstart van het elektronisch patiëntendossier. Tweede Kamerleden Karen Gerbrands (PVV) en Renske Leijten (SP) vreesden dat zorgverzekeraars straks ongeoorloofd de medische dossier van hun verzekerden raadplegen en hen op basis van die informatie bijvoorbeeld een aanvullende verzekering weigeren of een hogere premie vragen.

Maar volgens de minister is daar geen sprake van. ‘De elektronische dossiers zijn alleen toegankelijk voor zorgverleners. Zorgverzekeraars hebben en krijgen geen toegang.’ Wanneer de verzekeraars toch de gegevens bekijken, is er sprake van een strafbaar feit. Volgens Schippers staat daar 1 tot 4 jaar cel op.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het College bescherming persoonsgegevens gaan toezicht houden op een correct gebruik van het elektronisch patiëntendossier. Maar de patiënt kan zelf straks ook controleren zijn eigen dossier bekijken en controleren. Schippers denkt dat patiënten nog voor de zomer hun loggegevens krijgen, waarmee ze zelf kunnen controleren wie het dossier bekeken heeft.

Bron: Zorgvisie

 

Lees ook:Arts mag niet zomaar elektronisch dossier inkijken
Lees ook:‘Elektronisch Patiëntendossier is gewoon lek’
Lees ook:Elektronisch dossier wordt vanaf 2008 ingevoerd
Lees ook:Hackers losgelaten op Elektronisch Patiëntendossier
Lees ook:Kabinet akkoord met elektronisch patiëntendossier

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Zorgverzekeraar krijgt geen toegang elektronisch dossier’

  1. Crisismoe.nl

    Dat is ook maar goed ook. Ga je een andere zorgverzekering afsluiten en dan zou men even je dossier kunnen lichten.

    Patienten dossier is er voor de arts niet voor een commercieel bedrijf.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: ‘Verzekeraar geen toegang tot patiëntgegevens’ – Zorgvisie | Nederland - iWooho.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>