Nieuwe pijnstillende behandeling uitgezaaide bottumoren

Het UMC Utrecht is naar eigen zeggen als eerste ziekenhuis in Nederland gestart met een nieuwe pijnstillende behandeling van uitgezaaide tumoren in het bot. Artsen verhitten hierbij de bottumoren met ultrageluid. De eerste drie patiënten zijn inmiddels met de nieuwe methode behandeld.

De behandeling vindt plaats in een MRI-scanner. Daardoor kan de behandelend arts tijdens de behandeling precies zien waar de tumoren zitten. Tijdens de behandeling produceert een transducer ultrageluid dat heel precies kleine stukjes weefsel kan verhitten tot meer dan 55 graden Celsius. Bij die temperatuur sterven zenuwen in het beenvlies af, dat is de buitenbekleding van het bot.

De eerste drie patiënten zijn met deze methode behandeld. Het UMC Utrecht kan voorlopig één patiënt per week behandelen. Het gaat om patiënten met ernstige botpijn op één plek. De patiënten zitten in de palliatieve fase van hun kankerbehandeling en zijn al behandeld met radiotherapie. De behandeling werkt alleen pijnstillend en niet genezend.

Kleinere onderzoeken in buitenlandse ziekenhuizen hebben al goede resultaten laten zien met de nieuwe behandeling. De meeste patiënten hebben tot minstens drie maanden erna minder pijn. Maar het aantal behandelde patiënten is nog te klein om definitieve conclusies aan te verbinden.

De methode is al wel erkend als veilig. Het UMC Utrecht gaat nu samen met vier internationale ziekenhuizen de effectiviteit van de methode in vijftig patiënten onderzoeken.

Uitzaaiingen in het bot zijn de meest voorkomende oorzaak van pijn bij kanker. Vooral prostaat-, borst- en longkanker zaaien uit naar bot, maar het kan bij elke tumor voorkomen. Bestraling is de eerste behandeling, maar bij 30 tot 40% van de patiënten heeft dat geen effect. Bovendien komt de pijn terug bij de helft van de patiënten waar radiotherapie eerst verlichting brengt.

Bron: UMCU

Lees ook:Nieuwe revolutionaire behandeling bij borstkanker
Lees ook:‘Behandeling eierstokkanker kan beter’
Lees ook:Goed nieuws: Nieuwe behandeling dempt pijn diabetici
Lees ook:Succesvolle behandeling tegen asbestkanker
Lees ook:UMCU test nieuwe behandeling prostaatkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>