Ouderen slikken voor 100 miljoen te veel aan pillen

Veel ouderen slikken veel te veel geneesmiddelen. Zelfs zoveel dat ze er eerder zieker van worden dan dat ze er baat bij hebben. Dat stelt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Het IVM pleit voor een jaarlijkse APK voor elke oudere die meer dan 5 pillen per dag slikt. In Nederland gaat het om ruim 800.000 ouderen.

Wanneer hun geneesmiddelengebruik elk jaar goed onder de loep genomen zou worden, zou daarmee 100 miljoen euro op medicijnkosten bespaard kunnen worden.

Dat zei IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel dit weekend in Nieuwsuur. Uit onderzoek is gebleken dat ouderen veel overbodige medicijnen slikken, zoals maagzuurremmers, plastabletten en slaapmiddelen.

Bij nieuwe kwalen worden nieuwe medicijnen nogal eens voorgeschreven zonder te kijken naar wat de patiënt allemaal al slikt. Zo stapelt het aantal pillen zich op. Daar komt bij dat organen die belangrijk zijn bij het afbreken van medicijnen, zoals de nieren en lever, minder goed gaan werken als je ouder wordt. Met als gevolg dat het lichaam al die medicijnen niet meer kan verwerken.

Een jaarlijkse controle van het geneesmiddelengebruik kan niet alleen heel veel geld besparen, maar kan ook de kwaliteit van leven voor veel ouderen fors verbeteren. Volgens Sophia de Rooij, geriater in het AMC in Amsterdam, staat in de richtlijnen vaak wel hoe je moet starten met medicijnen, maar niet hoe je ermee moet stoppen.

Het Nederland Huisartsengenootschap (NHG) wil in een richtlijn vastleggen dat huisartsen één keer per jaar het medicijngebruik van ouderen doorlichten.

Bron: Nieuwsuur

 

Lees ook:Zorg bespaart miljoenen door goedkopere medicijnen
Lees ook:iPad moet ouderen gezonder houden
Lees ook:Steeds meer Britse kinderen slikken afslankpillen
Lees ook:Kwetsbare ouderen zijn steeds vaker de dupe
Lees ook:Leven als wrak door combinatie van pillen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Ouderen slikken voor 100 miljoen te veel aan pillen

  1. ron

    Dit is gewoon ongelofelijk, Pillen knallen bij die oude mensen

      /   Reply  / 
  2. ouderenzorg

    Schandalijk dat hier niks word aangedaan, ouderen verdienen een goede oude dag!

      /   Reply  / 
  3. PractiComfort Scootmobielen

    Zeker, dat ze een goede oude dag verdienen. Zonde dat er op belangrijke dingen wordt bespaard, terwijl dit soort dingen nog gebeuren!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>