Meer zorgverzekeraars laten maximumtarief tandarts los

Achmea is vooralsnog de enige grote zorgverzekeraar die vasthoudt aan maximumtarieven voor de tandarts. Vorige week besloten VGZ en CZ om voortaan bij de vergoeding uit te gaan van het tarief van dat de tandarts in rekening brengt. Menzis deed dat al en twee kleinere zorgverzekeraars volgen nu.

Tros Radar meldde gisteravond dat ook De Amersfoortse en Ditzo het maximumtarief laten vallen. De zorgverzekeraars stelden begin dit jaar een maximum tarief in waarover zij de vergoeding zouden berekenen. Dat deden ze om de kosten van de zorg in de hand te houden.

Tandartsen mogen sinds 2012 zelf bepalen wat zij voor een behandeling vragen. Om te voorkomen dat zij de prijzen fors zouden verhogen, besloten de zorgverzekeraars een plafond in te stellen. Zij berekenden het gemiddelde tarief in de markt – het markltconforme tarief -  en besloten daarover de vergoeding (afhankelijk van de aanvullende tandartsverzekering 100%, of soms 80% of 75%) uit te keren.

Maar er rijzen twijfels over dat marktconforme tarief, want dat ligt soms tientjes lager dan het bedrag dat de tandartsen vorig jaar vroegen. Gevolg: nietsvermoedende patiënten die dachten goed verzekerd te zijn, moesten ineens bijbetalen.

VGZ en CZ gaven vorige week toe dat de voorlichting aan de verzekerden niet duidelijk genoeg was en besloten met terugwerkende kracht de declaraties van de tandarts gewoon volgens de polisvoorwaarden te vergoeden. Menzis deed er al niet aan mee.

Van de grote spelers in de zorgverzekeringsmarkt houdt alleen Achmea zijn poot nog stijf. Ben benieuwd hoe lang ze dat volhouden….

Lees ook:Zorgverzekeraar vergoedt slechts deel van tandartsrekening
Lees ook:Minister waarschuwt tandartsen
Lees ook:Tandarts wordt gemiddeld 10% duurder
Lees ook:Apothekers slepen Achmea voor de rechter
Lees ook:CZ en VGZ stoppen met maximale vergoeding tandarts

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Meer zorgverzekeraars laten maximumtarief tandarts los

  1. jorinde oostenbroek

    Vorig jaar hadden de verzekeraar € 400 miljoen winst op de tandarts premies. Dit jaar wordt dat gegarandeerd hoger: hoger premie lagere uitbetaling. Toch klagen de verzekeraars steen en been over de gestegen prijzen van de tandarts. Al voordat de tarieven bekend waren hebben zij hun premies verhoogt en hun vergoedingen naar beneden geschroefd, omdat de Zorg onbetaalbaar zou worden. Iedere dag worden de patienten er op gewezen hoe duur hun tandarts is geworden. Er worden appelen met peren vergeleken. Zie het zo. Er wordt een huis gebouwd, de schilder en de tegelzetter staan apart vermeld op de rekening, alles wordt betaald.Zo was het vorig jaar. Nu wordt het huis weer gebouwd, schilder en tegelzetter mogen niet meer op de rekening vermeld worden, maar worden natuurlijk wel berekend. De verzekeraar betaald alleen de bouw van het huis en laat de rest zitten. . Hoe lang laten we ons nog belazeren?

      /   Reply  / 
  2. Fleur

    De enige kosten die ik maak zijn die van de tandarts. Ik vind het werkelijk waar de slecht voor woorden dat dat nu uit je verzekeringspakket gehaald worden. ongekend. Hoe krom is heel het zorgverzekeringstelsel?!

    Fleur
    Premieberekenen.nl

      /   Reply  / 
  3. Yvette

    Helemaal mee eens Fleur!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>