Onderzoek naar Q-koorts in Friesland

GGD Friesland en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zijn een onderzoek naar Q-koorts gestart. Reden is de toename van het aantal meldingen van Q-koorts in de provincie. Normaal krijgt de Friese GGD ongeveer 3 meldingen per jaar. Op dit moment zijn er 11 patiënten met Q-koorts gemeld, waarvan 4 uit Drachten of omgeving.

Er is in Friesland nog geen bron voor Q-koorts gevonden. Dit zou kunnen betekenen dat de patiënten de Q-koorts bacterie in Friesland maar ook elders in Nederland kunnen hebben opgelopen. Q-koorts komt namelijk voor in heel Nederland.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen.

De meeste mensen lopen Q-koorts op door het inademen van lucht waar de bacterie Coxiella burnetii inzit, vooral tijdens de lammerperiode van geiten en schapen. Deze periode loopt van februari tot en met mei. De bacterie kan maanden tot jaren overleven.

Meer dan de helft van de mensen die besmet raken met Q-koorts heeft nagenoeg geen klachten. Mensen die wel klachten hebben, krijgen meestal (aanhoudende) koorts en heftige hoofdpijn. Andere klachten kunnen zijn: hoesten, spierpijn, gewrichtspijn, koude rillingen, nachtelijk zweten, malaise en vermoeidheid.

Q-koorts komt weinig voor bij kinderen en baby’s. De kans om ernstig ziek te worden na besmetting is hoger voor zwangere vrouwen, mensen met een afweerstoornis en hartpatiënten.

Bron: GGD Fryslan

 

Lees ook:Dit jaar al 2 doden door Q-koorts
Lees ook:Vaccinatie tegen Q-koorts start in januari
Lees ook:Vier Nederlanders overleden aan Q-koorts
Lees ook:Nieuw sterfgeval door Q-koorts in Nederland
Lees ook:Wat is Q-koorts?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>