Kankerpatiënt slikt vaak gevaarlijke mix van medicijnen

Bijna de helft van de kankerpatiënten slikt, zonder het te weten, medicijnen die nadelig kunnen zijn voor hun kankerbehandeling. De medicijnen kunnen de werking van de antikankergeneesmiddelen verminderen of de bijwerkingen ervan verergeren. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam dat dit weekend wordt gepresenteerd op een Europees oncologiecongres.

Veel kankerpatiënten krijgen naast de medicatie van hun oncoloog ook nog andere medicijnen. Dat zijn medicijnen die bijvoorbeeld door een andere specialist of de huisarts worden voorgeschreven.

‘Het gaat onder andere om slaapmiddelen, maagzuurremmers, antidepressiva en bloedverdunners. Die kunnen een wisselwerking hebben met de antikankermiddelen, maar ook met de ondersteunende medicatie zoals medicijnen die misselijkheid tegengaan’, zegt Roelof van Leeuwen, ziekenhuisapotheker en onderzoeker van het Erasmus MC.

 In ernstige gevallen kan het antikankergeneesmiddel bijvoorbeeld helemaal worden uitgeschakeld of kan mogelijk een reactie ontstaan waardoor het anti-kankergeneesmiddel zó toxisch wordt dat de patiënt er zelfs aan kan overlijden.

De onderzoekers hebben ontdekt dat 46% van de patiënten die antikankermedicijnen slikt in de vorm van tabletten of capsules minimaal één wisselwerking heeft  tussen het anti-kankergeneesmiddel (of ondersteunende medicatie) en andere medicatie.

Bij hormonale behandeling van borstkanker kunnen patiënten bijvoorbeeld beter geen antidepressiva gebruiken zonder dat de oncoloog dit weet. Bepaalde antidepressiva maken het medicijn tamoxifen verminderd werkzaam. Hierdoor ontstaat het risico dat de behandeling niet aanslaat.

Bij antikankergeneesmiddelen die via een infuus worden toegediend, vond Van Leeuwen in eerder onderzoek vergelijkbare aantallen wisselwerkingen.

De onderzoekers pleiten voor een landelijk elektronisch patiënten dossier waarin oncologen kunnen zien of hun patiënten nog andere medicijnen krijgen en of die wel samengaan met de kankerbehandeling, bijvoorbeeld chemotherapie.

Nu is het nog zo dat veel ziekenhuizen werken met een apart ziekenhuissysteem voor thuismedicatie èn een apart systeem voor antikankergeneesmiddelen.

De systemen zijn helaas niet gekoppeld, waardoor onvoldoende overzicht is over het totaal aantal medicijnen dat een patiënt krijgt en hoe de medicijnen op elkaar reageren. 

Klik hier voor meer informatie over de wisselwerking tussen anti-kankergeneesmiddelen en andere medicijnen.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Antidepressiva hebben invloed op diabetes
Lees ook:App helpt bij starten en stoppen met antidepressiva
Lees ook:‘Test DNA van patiënt voor antidepressiva’
Lees ook:Oudere krijgt duur geneesmiddel vaak niet
Lees ook:Behandeling kankerpatiënt moet ‘persoonlijker’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kankerpatiënt slikt vaak gevaarlijke mix van medicijnen

  1. Zogverzekeraar kiezen

    Dit is een ernstige situatie, klinkt als een belangrijke taak van zowel de arts als de apotheker.

    Renate

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>