NVVE pleit voor afschaffing toetsing van euthanasie

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) pleit voor afschaffing van de toetsing van euthanasie. Reden is het jaarverslag van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) dat deze week werd gepubliceerd. Daaruit blijkt dat van de bijna 4000 meldingen die de toetsingscommissies in 2011 kregen, er maar 4 als medisch onzorgvuldig werden beoordeeld.

De NVVE stelt dat artsen zeer zorgvuldig zijn in het uitvoeren van euthanasie en dat het aantal onzorgvuldige uitvoeringen de afgelopen 10 jaar zeer klein was. Ook in gevallen van euthanasie bij mensen met dementie of psychiatrische ziektebeelden werden de casussen als zorgvuldig beoordeeld.

De NVVE vermoedt dat de kennis van artsen en psychiaters over de reikwijdte van de euthanasiewet , steeds groter wordt. Ook patiënten praten meer over hun wensen aan het einde van het leven met hun arts en naasten.

De gevallen die als onzorgvuldig worden beoordeeld worden doorgestuurd naar het College van procureurs-generaal en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zolang de wet bestaat, is echter geen enkele arts vervolgd.

Artsen zijn volgens de NVVE zeer zorgvuldig in het uitvoeren van euthanasie. Zij denken er als professional goed over na. Daarom vraagt de vereniging zich af of het na 10 jaar euthanasiewet niet tijd wordt om de toetsing af te schaffen.

Vraag is echter of de toetsing er niet juist voor zorgt dat artsen extra zorgvuldig omgaan met een verzoek om euthanasie. Dat er in de afgelopen jaren in slechts 4 gevallen medisch onzorgvuldig is gehandeld, zou ook kunnen betekenen dat de toetsing juist heel goed werkt!

Bron: NVVE

Lees ook:Artsen gebruiken ruimte euthanasiewet steeds meer
Lees ook:Levenseindekliniek start 1 maart
Lees ook:Meer dan 60 aanmeldingen voor levenseindekliniek
Lees ook:‘Nederland klaar voor levenseindekliniek’
Lees ook:Aantal meldingen euthanasie stijgt met 19%

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>