‘Paracetamol-Codeïne niet langer vergoeden’

Middelen met de vaste combinatie Paracetamol-Codeïne moeten niet langer vergoed worden vanuit het basispakket. Het is niet aangetoond dat de combinatie beter werkt dan paracetamol alleen, schrijft het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in een advies aan minister Schippers van VWS.

Het CVZ wil verouderde behandelmethoden, die niet (langer) als (kosten-)effectief worden aangemerkt uit het basispakket verwijderen.

Paracetamol-Codeïne werkt waarschijnlijk niet beter dan paracetamol alleen, maar in de praktijk wordt het combinatiepreparaat nog wel regelmatig voorgeschreven bij pijn, griep en hoest.

De paracetamol werkt pijnstillend en de codeïne werkt ook pijnstillend en hoestverlagend. Het vergoeden van Paracetamol-Codeïne vanuit de basisverzekering kostte vorig jaar zo’n 14,4 miljoen euro.

Wanneer de minister van VWS er toe besluit de combinatiepreparaten uit het basispakket te halen, zullen in de praktijk wellicht de individuele of andere middelen – die wel vergoed blijven – vaker toegediend worden. Het CVZ zal dat in de gaten houden.

Volgens het CVZ moet een patiënt bij pijnbestrijding worden behandeld met de voor die patiënt meest geschikte pijnstillers in de juiste dosering. Het gebruik van vaste combinaties wordt ontraden omdat een arts dan heel lastig de juiste dosering kan vaststellen.

Bron: CVZ

 

Lees ook:Pas op met paracetamol in het buitenland!
Lees ook:SP wil paracetamol in de ban doen
Lees ook:‘Ook paracetamol kan gevaarlijk zijn’
Lees ook:‘Paracetamol alleen nog maar op recept’
Lees ook:Verband tussen paracetamol en kinderastma

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>