Thuis tanden bleken kan gevaarlijk zijn

Wil je graag je tanden bleken? Doe dat dan niet thuis! Volgens docent conserverende tandheelkunde Hans Scholtanus van de Rijksuniversiteit Groningen hebben alleen tandartsen de juiste kennis en kunde in huis om tanden te bleken. Volgens hem bieden zogenaamde bleekshops geen garantie voor kwaliteit en is het bleken al helemaal geen klusje voor thuis.

Het enige middel dat daadwerkelijk helpt tegen gele tanden is het bekende blonderingsmiddel waterstofperoxide. Onjuist gebruik daarvan is echter gevaarlijk, waarschuwt de tandenspecialist.

Scholtanus: Waterstofperoxide dringt diep door in het glazuur en in het tandbeen. Als je een te hoge concentratie gebruikt, kunnen zenuwen beschadigd worden en wortels oplossen." Volgens Scholtanus is de tandarts de juiste persoon die een bleekbehandeling kan uitvoeren. Hij raadt mensen af met doe-het-zelf-pakketten aan de slag te gaan.

De veelgebruikte whitening tandpasta’s hebben geen effect, zegt de docent. De pasta’s bevatten zuiveringszout. Dat neemt weliswaar de donkere aanslag die ontstaat door het gebruik van tabak, koffie, thee en rode wijn weg, maar laat de gelige kleur van de tanden volledig intact.

Scholtanus roept op tot terughoudendheid met bleken. "Witte tanden zijn een modeverschijnsel geworden, net als piercings en gekleurd haar. Vaak kom je in reclames de term ‘natuurlijke witte tanden’ tegen. Dat klopt gewoon niet: tanden zijn van nature niet wit, maar een tikkeltje gelig.’

Bron: zibb.nl

Lees ook:Tanden bleken vaak onveilig
Lees ook:Witte wijn slecht voor tanden
Lees ook:Witte thee houdt je jong én gezond
Lees ook:Zwarte lijst medici leidt tot ontslag docent
Lees ook:Thee maakt vrouwelijke bloedvaten schoon

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Thuis tanden bleken kan gevaarlijk zijn

  1. Debby

    daarom heb ik dit spul besteld op natuurlijkwit.nl
    Iemand ervaring mee? ik moet nog beginnen!

      /   Reply  / 
  2. Marcel

    hoi Debby,

    zelf twijfel ik ook nog wat te doen,
    wel heb ik overlaatst via een site een kijkje kunnen nemen hoe ik er zou uitzien met witte tanden, door enkel een foto van mezelf op te laden:

    http://www.labdirect.info (halverwege de site is er een link)

    misschien helpt het je wel…?

      /   Reply  / 
  3. Varsha

    Ik ben sinds kort eigenaresse van een tandenbleekpraktijk, ik ben het helemaal met de stelling eens, een behandeling dient onder toezicht van deskundigen uitgevoerd te worden.
    Tegenwoordig heb je tal van bleeksallonnetjes, vaak door niet professionals geleid.
    Mijn naam is dan ook juist naturalwhite, tanden zijn namelijk niet spierwit, staat ook niet mooi, tanden horen een lichte verkleuring te hebben van nature, ik zeg dan ook altijd van tevoren dat het nooit spierwit zal worden, tevens is bleken niet voor iedereen geschikt, hangt af van de conditie van het tandvlees, maar ook vullingen en kronen kunnen een belemmering zijn, laat je daarom altijd goed adviseren en laat altijd eerst een mondonderzoek uitvoeren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>