Primeur: maagoperatie zonder mes


Maastrichtse chirurgen voeren vanaf vandaag, als eersten ter wereld, standaard een revolutionaire maagoperatie uit waarbij zij geen enkel sneetje hoeven te maken. De primeur is voor drie Nederlandse patiënten die daarmee vanochtend, door een ingenieuze techniek via de mond en slokdarm zijn verlost van ernstig zuurbranden.

Jaarlijks moeten in ons lans ruim 16.000 mensen onder het mes omdat zij zwaar last hebben van maagzuur dat terugvloeit in de slokdarm. Zij kampen daarbij met zuurbranden, slikproblemen en pijn op de borst. Deze patiënten lopen bovendien een vergroot risico op slokdarmkanker.

De zogeheten ‘anti-relfuxoperatie’ die zij dan ondergaan, is ingrijpend en niet zonder risico’s. Zo kunnen zij bloedingen, wondinfecties en verklevingen oplopen. Bovendien zakt bij veel patiënten het voedsel niet meer goed naar de maag en kunnen zij na de ingreep niet meer boeren of overgeven.

Bij de nieuwe ingreep, die pas enkele keren experimenteel werd uitgevoerd, gelden deze complicaties niet of nauwelijks. De ingreep kan via de mond en slokdarm worden uitgevoerd. Daardoor ontstaat minimale schade omdat de chirurgen niet in weefsel hoeven te snijden.

De natuurlijke overgang van slokdarm naar maag wordt hersteld, waardoor maagzuur en gal niet meer kunnen oprispen. De slokdarm wordt daartoe vijf centimeter de maag ingetrokken.

Het Academisch Medisch Centrum Maastricht neemt de techniek, die in de Verenigde Staten is ontwikkeld, vandaag als eerste medisch centrum ter wereld in gebruik. De Maastrichtse medici verwachten dat de nieuwe techniek snel in meer Nederlandse klinieken zal worden aangeboden.

Bron: AD

Lees ook:Maagband helpt extreme dikkerd niet
Lees ook:‘Brandend maagzuur is niet altijd zuur’
Lees ook:Maagoperatie zonder medische reden
Lees ook:Primeur Maastricht: robot voert borstcorrectie uit
Lees ook:Fitte kankerpatiënten doorstaan operatie beter

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Primeur: maagoperatie zonder mes

  1. Marijke

    Ik wil graag weten of er al in meer ziekenhuizen in Nederland deze operatie wordt gedaan.
    Is de operatie onder algehele narcose?
    Moet het altijd via een specialist in je eigen woonplaats?
    Wordt het door de zorgverzekeraar vergoed?

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Voor een antwoord op al je vragen zou ik contact opnemen met het UMC in Maastricht. Zij zijn degenen die daar een antwoord op kunnen geven

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>