Matige smog verwacht

Heb je last van je luchtwegen? Dan is het beter je de komende dagen niet al te veel in te spannen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht namelijk vandaag in heel Nederland matige smog. Mogelijk zal er komende dagen ernstige smog ontstaan. Smog kan leiden tot kortademigheid, hoofdpijn en irritatie aan de luchtwegen. Het is bij smog beter om zware inspanningen te vermijden. Dit geldt vooral voor kwetsbare groepen als bejaarden, kinderen en mensen met problemen aan de luchtwegen.

Ook zaterdag was er al sprake van matige smog. Zondag waren de waarden juist lager. Smog, een hoge concentratie van ozon, ontstaat door vuile lucht, krachtige zon en hoge temperaturen en weinig wind. Dan wordt er meer ozon gevormd. Matige smog betekent tussen de 180 en 240 microgram ozon per kubieke meter. Wanneer de hoeveelheid tot boven de 240 microgram stijgt, spreekt het RIVM van ernstige smog.

Het RIVM weet nog niet zeker of er ook dinsdag smogproblemen zijn; dat hangt af van de weersomstandigheden. Maar de peilers van onder andere de luchtkwaliteit sluiten niet uit dat het bij gelijke omstandigheden richting ernstige smog zal gaan.

In geval van ernstige inspanningen komen er wel duidelijke waarschuwingen. Vooral bejaarden en mensen met problemen aan de luchtwegen kunnen er flink last van krijgen. Wanneer ze zich te veel inspannen krijgen ze last van geïrriteerde ogen, neus en keel. Ook benauwdheid, hoest en hoofdpijn zijn veelvoorkomende verschijnselen.

Bron: nu.nl

Lees ook:RIVM verwacht vandaag weinig smog
Lees ook:Veel smog kan je een benauwd gevoel geven
Lees ook:Pas op: matige smog vandaag
Lees ook:Zware problemen door teveel ozon in de lucht
Lees ook:Meer pollen dan ooit in de lucht!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>